Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΠΥΛΟΥ ΣΤΗΝ “Ε” ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ Οι λιμενικοί σώζουν καθημερινά ζωές

Ηταν Παρασκευή και η “Ε” βρισκόταν στην Πύλο. Δυο μέρες αργότερα, το Λιμεναρχείο της Πύλου θα επενέβαινε για να εμποδίσει 62 μετανάστες να βγουν παράνομα από τη χώρα: Στελέχη του, ξημερώματα Κυριακής, κυνήγησαν και συνέλαβαν 3 Ουκρανούς ως διακινητές, οι οποίοι ναύλωσαν το ιστιοφόρο και θα οδηγούσαν τους μετανάστες από το Ιράκ και τη Συρία στην Ιταλία. Λίγο πριν από αυτό το περιστατικό, εμείς συνομιλήσαμε με το λιμενάρχη, αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Νίκο Παπακωνσταντίνου, για τον αγώνα που δίνουν κάθε φορά οι λιμενικοί, όταν κινητοποιούνται για μια έρευνα εντοπισμού και διάσωσης.
 Οι λιμενικοί σώζουν ζωές, μικρά παιδιά και γυναίκες που θα βρεθούν σε κίνδυνο στα διεθνή ύδατα, περίπου 60 έως 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά των μεσσηνιακών ακτών, χωρίς να σκεφτούν ωράριο, κούραση ή ανταμοιβή. Τους αρκεί ότι και οι άνθρωποι απέναντί τους ένα καλύτερο αύριο ψάχνουν, κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις κακουχίες και την εκμετάλλευση των κυκλωμάτων που διακινούν ψυχές στην Μεσόγειο.


ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ 
Χωρίς ακόμα να γνωρίζει ότι σύντομα θα χρειαστεί να επέμβουν σε ένα παρόμοιο συμβάν, ο Ν. Παπακωνσταντίνου εξηγεί ότι οι λιμενικοί είναι οι πρώτοι άνθρωποι οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τους μετανάστες-πρόσφυγες, για τον λόγο ότι αυτοί τους διασώζουν. Το Λιμεναρχείο Πύλου είναι ένα Λιμεναρχείο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου που συχνά έχει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά. Είτε λοιπόν μιλάμε για διέλευση με σκάφη από τα διεθνή ύδατα που αιτούνται συνδρομής, οπότε εκεί υπάρχει άμεση επέμβαση πλωτού μέσου, είτε για την εμπόδιση παράνομης εξόδου από τη χώρα, οι λιμενικοί της Πύλου καλούνται να εποπτεύουν επί 24ωρη βάση τις νότιες και δυτικές ακτές της Μεσσηνίας. 
Η αρμοδιότητά τους, συμπεριλαμβανομένου και του Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας, εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή δυτικά του Βενέτικου έως τον ποταμό Νέδα. Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί να επέμβουν, η μετέπειτα συνεργασία τους με την Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και τις δημοτικές αρχές του νομού για την διαμονή και προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, αλλά και μέχρι να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, είναι χωρίς προβλήματα, όπως διαβεβαιώνει ο λιμενάρχης Πύλου. Συνήθως έχουν να διαχειριστούν καραβιές των 60 έως 70 ατόμων, με το 30% να είναι παιδιά. Οσο γι' αυτούς που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. 

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ 
Ο ρόλος των στελεχών του Λιμεναρχείου Πύλου, όπως και κάθε Λιμεναρχείου, δεν εξαντλείται στην έρευνα, διάσωση και περισυλλογή μεταναστών ή ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα. Ενα σημαντικό καθήκον είναι και η καθημερινότητα του πολίτη. Και όπως τονίζει ο Ν. Παπακωνσταντίνου: “Προ- σπαθούμε πάντα να δίνουμε λύσεις, δίπλα και κοντά στον πολίτη, χωρίς να ξεχνούμε τα αστυνομικά μας καθήκοντα, που η Πολιτεία μας έχει αναθέσει”. 
Τα στελέχη του Λιμεναρχείου με την παρουσία τους σε θάλασσα και στεριά “ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών”, σημειώνει ο λιμενάρχης και εξηγεί τα πολύπλευρα καθήκοντα της υπηρεσίας. Ενας σημαντικός τομέας είναι λοιπόν η προστασία του θαλασσίου περιβάλλον- τος, που επιτυγχάνεται με στοχευμένους ελέγχους για το αν τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία – ενώ συνεχής είναι η εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού του Λιμεναρχείου Πύλου με την διεξαγωγή ασκήσεων, όπως αυτή που έγινε πέρυσι τον Ιούνιο και στόχευε “στην εξοικείωση του προσωπικού του Λιμεναρχείου με τον εξοπλισμό και τα μέσα για την καταπολέμηση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης”, λέει ο λιμενάρχης. 
Αλλά και στη χερσαία ζώνη ευθύνης τους, διεξάγουν ελέγχους για παραβάσεις Κ.Ο.Κ - ενώ στο κομμάτι της παράνομης στάθμευσης η λιμενική αρχή Πύλου δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά χώρους στάθμευσης με ειδική σήμανση ΑΜΕΑ, καταφέρνοντας την συμμόρφωση των οδηγών στο μέγιστο. Ενα άλλο καθήκον είναι φυσικά και οι έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και η λήψη μέτρων ασφάλειας σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως είναι η Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ 
Ενα ακόμα από τα καθήκοντά τους είναι οι έλεγχοι για την διαπίστωση τήρησης της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα της αλιείας. Επίσης, σε σχέση με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, μια σημαντική αρμοδιότητα είναι και ο έλεγχος για τη συμμόρφωση όσων εκμεταλλεύονται λουτρικές εγκαταστάσεις σε πολυσύχναστες παραλίες, στην υποχρέωση να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστη. Και σε μια τουριστική περιοχή όπως αυτή της Πύλου, το τοπικό Λιμεναρχείο φυσικά ελέγχει για την τυχόν παράνομη ναύλωση σκαφών. Το περσινό καλοκαίρι, “παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ναυλώνουν σκάφη για τουρισμό – εκδρομές και περιηγητικούς πλόες αμφιβόλου ασφάλειας για τους επιβαίνοντες, εξαιτίας της έλλειψης σε σωστικά μέσα”, επισημαίνει ο λιμενάρχης. Ετσι λοιπόν οι έλεγχοι εστίασαν αφενός στην πληρότητα των σωστικών μέσων στα σκάφη και αφετέρου “στην πάταξη της φοροδιαφυγής”, προσθέτει, καθώς από την στιγμή που ναυλώνονται παράνομα, δεν αποδίδονται οι φόροι στο κράτος ενώ πλήττονται και οι νόμιμοι επαγγελματίες. Και στις δύο περιπτώσεις επιβλήθηκαν αυστηρά πρόστιμα από το Λιμεναρχείο. 
Στοχευμένοι έλεγχοι όμως γίνονται και σε εκμισθωτές θαλασσίων μέσων αναψυχής (jet ski, κανό) και στα ιδιωτικά σκάφη, όπου οι λιμενικοί κάνουν αλκοτέστ - και αυτό, σύμφωνα με το λιμενάρχη, είχε στη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού το καλό αποτέλεσμα να μην γίνει κανένα ατύχημα στην περιοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου