Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κέντρο Κοινότητας για στήριξη ΑμεΑ, ηλικιωμένων και οικογενειών

Την προγραμματική σύμβαση για το Κέντρο Κοινότητας και την κινητή του μονάδα, για στήριξη των πολιτών που έχουν πραγματικά ανάγκη στη Μεσσηνία, υπέγραψαν χθες στο Διοικητήριο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και οι δήμαρχοι του νομού. 
Ο κ. Τατούλης μίλησε για μια από τις σημαντικότερες στιγμές της προσπάθειας της Περιφέρειας και για υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τους δημάρχους. Εκανε λόγο και για άλλες δομές στην προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονης προσφοράς κοινωνικής προστασίας και για θεσμική προσπάθεια ενοποίησης των κοινωνικών δομών. Ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία 3 δομών: οικογενειακής στήριξης, στήριξης ΑμεΑ και ηλικιωμένων. Στάθηκε στην επιτελική περιφερειακή δομή και στον εμπλουτισμό του μητρώου με τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, ενώ υποσχέθηκε πως θα αξιοποιηθούν όλα τα χρήματα μέχρι και το τέλος του 2019 και ότι θα γίνει προσπάθεια επέκτασης και για τα επόμενα χρόνια. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι πρόκειται για συν- τονισμό δυνάμεων “για να βοηθήσουμε τη φτώχεια, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και οι οποίοι πληθαίνουν”. Υποσχέθηκε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους συναδέλφους του και διαβεβαίωσε πως θα πιάσουν τόπο τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημείωσε ότι τη λύση θα τη δώσει η ανάπτυξη και παρατήρησε πως δεν επιτρέπεται να έχει μόνο ο Δήμος Καλαμάτας προνοιακή υπηρεσία. 
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης είπε ότι πρόκειται για σπουδαία μέρα για το νομό μας και σημείωσε πως όλοι μαζί μπορούμε. 
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης παρατήρησε ότι “είναι μια ευκαιρία να λειτουργήσουμε κοινά, οι δύο βαθμίδες της αυτοδιοίκησης μπορούν να συνεργαστούν”. Ανέφερε πως το Κέντρο Κοινότητας έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, που έχει αφήσει ο “Καλλικράτης” για κοινωνικές δομές στους περιφερειακούς δήμους. Και παρατήρησε ότι “μας ενδιαφέρει ο πολίτης και όχι η καρέκλα μας”. 
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας μίλησε για ευαισθησία των δημάρχων και της Περιφέρειας, για δείγματα ελπίδας και πίστης για κάτι καλύτερο. Είπε ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γιατί οι ανάγκες είναι περισσότερες από αυτά που κάνουμε. Επεσήμανε δε πως η πρόνοια και η κοινωνική προστασία είναι πρόταγμα για το Δήμο Τριφυλίας. 
O δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος συνεχάρη τον περιφερειάρχη και τους συναδέλφους του δημάρχους για την καινοτόμο αυτή πράξη. Ανέφερε ότι διαχρονικά το κράτος δεν έχει βαθμολογηθεί με καλό βαθμό για την κοινωνική του πολιτική και ζήτησε το κράτος να σκύψει πάνω στα προβλήματα, ώστε αυτά να μειωθούν. 
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας χαρακτήρισε τη σύμβαση ιδιαίτερο γεγονός για τη Μάνη, γιατί η περιοχή έχει ελλείψεις κοινωνικών και προνοιακών δομών. Παρατήρησε ακόμη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που θα ωφεληθούν, που περιμένουν τη στήριξή μας. 

Η ΔΟΜΗ 
Η σύμβαση αφορά τη σύσταση και λειτουργία, για 3 χρόνια, ενός διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας στη Μεσσηνία, με δικαιούχο το Δήμο Καλαμάτας και εταίρους τους Δήμους Δυτικής Μάνης, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης. Οι δήμοι-εταίροι θα υποστηρίζονται μέσω κινητής μονάδας, η οποία αποτελεί βραχίονα του Κέντρου Κοινότητας. Ως περιοχή παρέμβασης ορίζεται το σύνολο της Μεσσηνίας, με διάρθρωση σε επίπεδο δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει διάκριση στην παροχή υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του κάθε πολίτη (εκτός δήμου - έδρας, απομακρυσμένες ή/και ορεινές απομακρυσμένες περιοχές). Σκοπός είναι να καταπολεμηθεί με ουσιαστικό τρόπο ο κοινωνικός αποκλεισμός, με βασική παράμετρο τη χωρική διάσταση και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου