Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ Τιμητική διάκριση στον Σάκη Θεοδωρόπουλο

Ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάκης Θεοδωρόπουλος, τιμήθηκε στο 12ο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, που έγινε το Σάββατο στην Costa Navarino, ταυτόχρονα με το 5ο Αντάμωμα Μεσσηνίων. Στο συνέδριο με θέμα «Μεσσηνία, 5.000 χρόνια ιστορία» ο κ. Θεοδωρόπουλος ήταν η τιμώμενη προσωπικότητα, ως θεσμικός εκπρόσωπος του Λυρικού Θεάτρου, δεδομένου ότι η τρέχουσα χρονιά έχει ανακηρυχτεί Ετος Μαρίας Κάλλας.
 Ομιλητές ήταν ο Μιχάλης Κοσμόπουλος καθηγητής - ακαδημαϊκός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Υπό το σκήπτρο του Νέστορα. Η αρχαία πρωτεύουσα της Ικλαινας και η γένεση του Δυτικού πο- λιτισμού», και ο Χρήστος Παναγόπουλος, επ. πρέσβης, για τη «Συμβολή του οικουμενικού Ελληνισμού στην πορεία του έθνους». 
Το καλωσόρισμα έκανε ο πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η συμπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Ελένη Αλειφέρη, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας. 


ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ 
Ο Μ. Κοσμόπουλος στην ομιλία του «Υπό το σκήπτρο του Νέστορα. Η αρχαία πρωτεύουσα της Ικλαινας και η γένεση του Δυτικού πολιτισμού» ανέλυσε το πώς οι πέτρινοι φορολογικοί κατάλογοι που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε Εγκλιανό και Ικλαινα αποκαλύπτουν το πρώτο διοικητικά ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ανέλυσε επίσης τη σημασία του θεσμού του κράτους, που πρωτοεμφανίζεται στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο Βασίλειο του Νέστορα, στη γένεση του δυτικού πολιτισμού και τη μετάβαση σε ένα κόσμο με κράτη. Στην αναφορά του στις αρχαιολογικές αποκαλύψεις στην ανασκαφή της Ικλαινας, μίλησε για μοναδικά ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου σε όλο τον ελλαδικό χώρο, όπως η κυκλώπεια πλατφόρμα (άνδηρο), που αποτελούσε τη βάση για ένα διώροφο ανάκτορο - το οποίο επίσης χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία, μαζί με τους πλακόστρωτους δρόμους και το άριστο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. 
Κλείνοντας την ομιλία του ο Μιχάλης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στην προοπτική για ένα αρχαιολογικό πάρκο στη Μεσσηνία, που για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το Ιδρυμα Αρχαιολογίας Πύλου. 
Ο Χρ. Παναγόπουλος μιλώντας για τη «Συμβολή του οικουμενικού Ελληνισμού στην πορεία του έθνους» ανέλυσε τα συστατικά εκείνα στοιχεία που ξεχωρίζουν τους Ελληνες και το ελληνικό έθνος από τα υπόλοιπα. Η δημοκρατία, η ισότητα, η οργάνωση της κοινωνίας, ο ρόλος του πολίτη, οι οικουμενικές έννοιες που υιοθετήθηκαν από τα δυτικά κράτη και θεμελίωσαν την ελληνική ιδιαιτερότητα, η παιδεία, η τέχνη, ιδέες και αρχές με ακατανίκητη υπεροχή, που όπως ο ίδιος είπε, καθορίζουν τον ελληνισμό. Αναφερόμενος ειδικότερα στη Μεσσηνία τόνισε τη συμβολή της στην εθνική παλιγγενεσία και την συμβολή της στην ιστορία του έθνους αφού από εδώ προέρχονται πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, αλλά και ο πρόεδρος της Δημο- κρατίας Προκόπης Παυ- λόπουλος. Επίσης, προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και σπουδαίοι επιχειρηματίες. Καταλήγοντας ο Χρήστος Παναγόπουλος εστίασε στη δυνατότητα που έχουμε και σήμερα ως έθνος να χτίσουμε μια καινούργια Ελλάδα. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Μεσσηνία μπορεί να πρωτοπορήσει και πάλι σε αυτή την προσπάθεια, αρκεί να είμαστε -όπως είπε- σοβαροί, οργανωμένοι και να βάζουμε στόχους, σπάζοντας την κακοδαιμονία που μας διακρίνει ως Ελληνες με συλλογική δουλειά· κάτι στο οποίο - είπε- υστερούσαμε από την αρχαιότητα. 

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 
Στους δύο ομιλητές Χρ. Παναγόπουλο και Μ. Κοσμόπουλο προσφέρθηκαν τιμητικά βραβεία, ενώ όταν παραδόθηκε η τιμητική πλακέτα στον Σάκη Θεοδωρόπουλο, ο ίδιος μίλησε για το πως ο πολιτισμός μας μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για την προβολή της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του νομού, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, στη δουλειά που κάνει το Μανιατάκειον Ιδρυμα στο τομέα της μεσογειακής διατροφής προβάλλοντας το νομό, αλλά και σε θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Χορού, που κάνουν τη Μεσσηνία να ακούγεται παντού. Το βραβείο με το έμβλημα της Αμφικτιονίας το αφιέρωσε στη σύζυγό του Πηνελόπη για την αμέριστη συμπαράστασή της και τα παιδιά τους.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου