Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Προσπαθούν να αναδείξουν μέσω Ιντερνετ το χωριό τους

Τη δική του προσπάθεια να αναδείξει το αγαπημένο του χωριό, την Κουκουνάρα, κάνει εδώ και αρκετό καιρό ο Γιώργος Ζωντανός. Ο ίδιος είναι στρατιωτικός και ζει στη Θεσσαλονίκη, όμως παρακολουθεί τα δρώμενα μέσω Ιντερνετ και εμπλουτίζει συνεχώς το κανάλι “Koukounara tv” που έχει φτιάξει στο YouTube. 
Μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουκουνάρας και αρκετής εθελοντικής εργασίας, τραβάει υλικό με την κάμερά του, συλλέγει πληροφορίες για την ιστορία του τόπου και όλα αυτά μπορεί κανείς να τα δει και στο https://koukounara.wordpress.com. 

• Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος του χωριού; 
“Μια ομάδα νέων ανθρώπων, το 2008, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουκουνάρας “Τηλέμαχος”. 


• Ποιος ήταν ο σκοπός της δημιουργίας του συλλόγου; 
Τι είχατε βάλει στο νου σας εξαρχής; “Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη της περιοχής και του πολιτιστικού της υπόβαθρου. Η Κουκουνάρα, που βρίσκεται 15 χλμ. βορειοανατολικά της Πύλου, αποτέλεσε κατά τα Μυκηναϊκά χρόνια σημαντικό κέντρο και μια από τις κύριες πόλεις του βασιλείου της Πύλου, με αναφορές στις πινακίδες της Γραμμικής Β’ που βρέθηκαν στο Ανάκτορο του Εγκλιανού. Στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού χωριού Κουκουνάρα εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν κατάλοιπα μεγάρου και οικισμού, καθώς και 7 θολωτοί τάφοι, που μαρτυρούν μία αρκετά διευρυμένη οικιστική εγκατάσταση με μεγάλο πληθυσμό. Η χρήση του χώρου, οικιστική και ταφική ξεκινά ήδη από την Μεσοελλαδική εποχή, -2200 π.Χ. και συνεχίζεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους”. 

• Εχει δυναμική ο σύλλογος; Ασχολούνται οι κάτοικοι; 
“Κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες εγγραφές, από ανθρώπους που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον”. 

• Υπάρχουν πράγματα που θέλετε να κάνετε στο άμεσο ή απώτερο μέλλον; 
“Ο πρώτος σκοπός του συλλόγου είναι το χωριό να παραμείνει ενωμένο, όπως ήταν πάντοτε. Τώρα έχουμε θέσει αρκετούς στόχους, αφού πρώτα δημιουργήσαμε σελίδα στο Διαδίκτυο που είναι το https://koukounara.wordpress.com. Μετά θέλουμε να δημιουργήσουμε λαογραφικό μουσείο, να οργανώνουμε θεατρικές παραστάσεις για τη διασκέδαση των κατοίκων, γλέντια, εκδρομές, επισκέψεις σε άλλα λαογραφικά μουσεία της περιοχής. Στόχος είναι να μείνει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές η απλή ιστορία του κάθε παππού, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε και κανάλι στο YouTube, το “Koukounara tv””.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου