Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Βουτιά από ψηλά στο μυθικό Ω της Μεσογείου – Ένα κείμενο ύμνος για τη Βοϊδοκοιλιά


Δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδιωτικό περιοδικό αναφέρεται στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Ούτε φυσικά η τελευταία. Όταν έχεις στα πόδια σου ένα πανέμορφο τοπίο και μια μοναδική παραλία, πάντα θα βρίσκεις αφορμή για να γράψεις κάποια λόγια θαυμασμού. Το ίδιο κάνει και το κείμενο που ακολουθεί.
Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.
Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Στο νότιο άκρο της Βοϊδοκοιλιάς αναπτύσσεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο, όπου βρίσκονταν τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου.
Προσεγγίζεται από χωματόδρομο που διασχίζει περιμετρικά τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από χωματόδρομο από το χωριό Πετροχώρι, καθώς και από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι. Ακριβώς δίπλα στην αμμουδιά ένα σύντομο σηματοδοτημένο μονοπάτι σάς οδηγεί στην κορυφή του βόρειου λόφου της Βοϊδοκοιλιάς, όπου βρίσκεται ο θολωτός τάφος του Θρασυμήδη, γιου του Νέστορα. Είναι φτιαγμένος σε ερείπια πρωτοελλαδικά και γύρω υπάρχουν και άλλες ταφές. Ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Σπύρο Μαρινάτο.
Εκτιμάται ακόμη ότι η παραλία αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα, στην οποία, σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντήσει το Νέστορα και το Μενέλαο.
Στη νότια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια Μεσαιωνικού Κάστρου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου το 13ο αιώνα, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως Παλαιόκαστρο ή Παλαιοναυαρίνο. Το κάστρο οικοδομήθηκε από τον Νικολά ντε Σεντ Ομέρ το 1278 με χρήση οικοδομικού υλικού από τον οικισμό της κλασικής Πύλου και ειδικά από το ναό της Αθηνάς Κορυφασίας.
Στο βράχο κάτω από το Παλαιόκαστρο υπάρχει μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται σπηλιά του Νέστορα. Έχει διαστάσεις περίπου 30 x 16 μέτρα και μεγάλο ύψος, που φτάνει κατά τόπους τα 30 μέτρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη σπηλιά αυτή έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα.
Το σπήλαιο έχει, επίσης, ταυτιστεί με το χώρο όπου φυλάσσονταν τα κοπάδια του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, σύμφωνα και με τον Παυσανία (Μεσσηνιακά, 36.2).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου