Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Η Φοινικούντα δείχνει το δρόμο

Παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη Μεσσηνία και για κάθε τόπο που προσδοκά τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί η Φοινικούντα. Η ανάπτυξή της δεν είναι τυχαία. 
Είναι, αναμφίβολα, ελκυστικό μέρος με ξεχωριστή φυσική ομορφιά και με θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και να προσελκύει ολοένα και περισσότερο κόσμο, γιατί το ενδιαφέρον και ο αγώνας για ανάπτυξη δεν έμεινε στα λόγια. Η περιοχή δεν έμεινε στη φυσική ομορφιά. Αναζήτησε, αγωνίστηκε και πήρε υπεραξία. Διαθέτει αποχέτευση και αυτό φαίνεται κάθε μέρα, το νιώθει και το βλέπει κάθε επισκέπτης. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και στον παραλιακό δρόμο και τον πεζόδρομο δεν υπάρχει η παραμικρή μυρωδιά. 

Η αποχέτευση, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έμεινε στα λόγια και δεν αρκέστηκε στο έργο. Επαγγελματίες του τουρισμού και κάτοικοι, ψαράδες και αγρότες που συνειδητοποίησαν την αξία της αποχέτευσης, συνδέθηκαν κιόλας. Εκεί η δημοτική αρχή του Δήμου Μεθώνης, αρχικά και του Δήμου Πύλου - Νέστορος στη συνέχεια, δε δυσκολεύτηκε να τους πείσει να συνδεθούν με το δίκτυο. Το πλεονέκτημα που είχε η Φοινικούντα, είναι ότι ο βιολογικός καθαρισμός δε χρειάστηκε να γίνει στο χωριό, αλλά τα λύματα μεταφέρονται στη μονάδα της Μεθώνης. Γι’ αυτό εύσημα ανήκουν στη δημοτική αρχή Μιχελή και στην τοπική κοινωνία της Μεθώνης, που είδαν ευρύτερα το συμφέρον του τόπου τους. 
Το παράδειγμα της Φοινικούντας οφείλουν να μιμηθούν περιοχές όπως η Κορώνη, το Πεταλίδι, ο Αγιος Ανδρέας με τη Λογγά και οι Χράνοι. Περιοχές με σημαντική τουριστική κίνηση και με προοπτική για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Επαγγελματίες και κάτοικοι της Κορώνης οφείλουν, επιτέλους, να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή Πύλου - Νέστορος να προχωρήσει στην ένταξη και την υλοποίηση των έργων των δικτύων αποχέτευσης και της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού. Και αν χρειαστεί, να τη στηρίξουν στις κοντόφθαλμες αντιδράσεις και τις μικροπρεπείς διαφωνίες για το χώρο που θα φτιαχθεί ο βιολογικός. Είναι ενοχλητικό και προκλητικό, η Κορώνη, τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής φυσιογνωμίας, να μην έχει λύσει εδώ και χρόνια, το πρόβλημα της δυσοσμίας στην παραλία της και να μην μπορεί να πάρει αυτό που της αξίζει. Ηρθε η ώρα οι ελκυστικές περιοχές της Μεσσηνίας να παραμερίσουν μιζέριες και παθογένειες και να κερδίσουν το μερίδιο της ανάπτυξης και της προκοπής που δικαιούνται.  Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου