Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ”

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΛΟΥ
«ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ» Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 13 – 106 77 ΑΘΗΝΑ
______________________________________________________________________________________
Αθήνα, 25 Απριλίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί Συμπατριώτες, Μέλη και Φίλοι του Συλλόγου μας,
Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας για να σας αναγγείλουμε τις νέες δραστηριότητες του Συλλόγου μας που προγραμματίσαμε για το επόμενο διάστημα και οι οποίες ακολουθούν την τόσο επιτυχημένη εκδήλωσή μας στο Ξενοδ. Μεγ. Βρετανία και εκφράζουν τη θέληση του Δ.Σ. να εδραιώσει τη λειτουργία του Συλλόγου μας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Οι νέες δραστηριότητες που προγραμματίσαμε είναι:
1. Οριστικοποιήσαμε και κάνουμε πραγματικότητα τη δεύτερη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
της ιδιαίτερης πατρίδας μας που θα γίνει στις 9 ΜΑΙΟΥ 2010, ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ στο κέντρο ΣΥΛΦΙΟ, στην οδό ΤΑΚΗ αρ. 24 στου ΨΥΡΡΗ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο φαγητό που θα συνοδεύεται από Λαϊκή Ορχήστρα και θα ξεκινάει από τις 2 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα. Η όλη εκδήλωση αφορά τους νέους της ιδιαίτερης πατρίδας μας από την ηλικία των 18 έως και 35 ετών και θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Η ώρα προσέλευσης στο κέντρο ορίζεται στις 2 μ.μ.
Καλούμε λοιπόν τις Νέες και τους Νέους της Πύλου μας να παρευρεθούν στη νέα εκδήλωση που κάνουμε για αυτούς και επίσης τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή, διότι από τις συναντήσεις αυτές μόνο καλά μπορούν να προκύψουν τόσο για τους Νέους μεταξύ των, όσο και για το Σύλλογό μας η συνέχεια του οποίου
περνάει μέσα από τους Νέους μας.
2. Σχεδιάσαμε και κάνουμε πραγματικότητα μια νέα ΕΚΔΡΟΜΗ για τις 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ, στην ΥΠΑΤΗ – ΜΟΝΗ ΑΓΑΘΩΝΟΣ του νομού Φθιώτιδας, με το πρακτορείο JOY’S TOURS με ώρα αναχώρησης τις 7:45 π.μ. και σημείο επιβίβασης στο πούλμαν την ΠΛ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ (3ης Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου – μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς). Σημειώστε ότι η εκδρομή που σας προσφέρουμε είναι ΔΩΡΕΑΝ και ελπίζουμε η συμμετοχή σας να είναι μεγάλη και αντάξια του Συλλόγου μας.
3. Τέλος, σας παραθέτουμε σχεδιάγραμμα της περιοχής του ΨΥΡΡΗ που βρίσκεται το κέντρο ΣΥΛΦΙΟ, στην οδό ΤΑΚΗ 24 και ΛΕΠΕΝΙΩΤΟΥ, και εξυπηρετείται από το ΜΕΤΡΟ της Πλατείας Μοναστηρακίου.

                 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο                       Γεν. Γραμματέας
ΜΙΣΥΡΛΗΣ ΔΗΜ.                     ΠΥΛΙΩΤΗΣ ΠΑΝ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο mail kpylos@yahoo.gr

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - ΝΟΜΑΡΧΗ - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ Στο πόδι η Μεσσηνία για τη λειψή Ολυμπία Οδό

Αντιδράσεις και κινητοποίηση βουλευτών και αυτοδιοικητικών της Μεσσηνίας προκάλεσε η λειψή Ολυμπία Οδός, καθώς κόβεται ο αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αρχαίας Ολυμπίας και Καλού Νερού. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησαν με τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ζήτησαν και συμφωνήθηκε την επόμενη εβδομάδα να γίνει σύσκεψη στο υπουργείο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του υπουργείου Περιβάλλοντος, των βουλευτών του νομού και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Επίκαιρη ερώτηση αναμενόταν να καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος συγκαλεί σύσκεψη σήμερα στις 11.30 το πρωί στη Νομαρχία, με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων φορέων του νομού. Ερωτήσεις κατέθεσαν οι επικεφαλής των μειοψηφιών Χρήστος Μαλαπάνης και Θανάσης Πετράκος. Ολοι εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την κατασκευή λειψού αυτοκινητοδρόμου στην Ολυμπία Οδό και δηλώνουν πως δε θα αποδεχθούν μια τέτοια δυσμενή για το νομό εξέλιξη. Αναλυτικά, σε επικοινωνία μας με βουλευτές και νομαρχιακούς παράγοντες, καταγράψαμε χθες την ακόλουθη εικόνα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Οπως ανακοινώθηκε, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς “μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου για τη διακοπή της Ολυμπίας Οδού στην Αρχαία Ολυμπία, επικοινώνησε δύο φορές με τον υφυπουργό Υποδομών Ιωάννη Μαγκριώτη. Κατά την επικοινωνία του εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ζήτησε συνάντηση των βουλευτών και της Ν.Α.Μ με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Ο κ. Μαγκριώτης δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη αυτή στο υπουργείο Υποδομών την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε σχετικά τους βουλευτές του νομού κ. Γιαννακοπούλου, κ. Βουδούρη, κ. Λαμπρόπουλο και το νομάρχη κ. Δράκο”. Ο κ. Κουσελάς μας ενημέρωσε ότι έστειλε στον υφυπουργό τα χθεσινά
δημοσιεύματα της “Ε” και των άλλων τοπικών εφημερίδων για την Ολυμπία Οδό. Από τη συζήτηση που είχε μαζί του, ο κ. Μαγκριώτης του είπε πως “το πρόβλημα αφορά στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Θέτει θέμα πως η μηδενική λύση στον Καϊάφα (να παραμείνει ο δρόμος ως έχει) δημιουργεί το πρόβλημα του λαιμού του μπουκαλιού. Δηλαδή, όταν ξαφνικά θα στενεύει ο δρόμος, θα προκαλείται μποτιλιάρισμα και θα δημιουργείται περιβαλλοντικό πρόβλημα στον Καϊάφα. Κολλάει στο ΥΠΕΚΑ και είναι πιθανό και στην Ευρωπαϊκή Ενωση”. Ο Μεσσήνιος βουλευτής
εκτίμησε πως «το μόνο πρόβλημα είναι να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από προσφυγή. Και αντίδραση να υπάρχει από τις τοπικές κοινωνίες έργο θα γίνει, δεν μπορεί να σταματήσει». Σε δήλωσή του στην “Ε” σημείωσε: «Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και θα πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Εχω αγωνιστεί για το έργο αυτό και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι την ολοκλήρωσή του».
ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οπως ανακοινώθηκε, σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου με τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει για το τμήμα Αρχαία Ολυμπία - Καλό Νερό, “έλαβε τη διαβεβαίωση ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει παρθεί και ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη με τον υπουργό και όλους τους αρμόδιους φορείς για το θέμα αυτό». Σε δήλωσή της στην “Ε” η κ. Γιαννακοπούλου επεσήμανε: «Δεν μπορώ να ανεχθώ να είναι ριγμένη η Μεσσηνία για μια ακόμα φορά. Μπορούμε να βρούμε λύση για την ολοκληρωμένη κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, με προστασία του Καϊάφα».
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Σε δήλωση - ανακοίνωσή του ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τετελεσμένες αποφάσεις, περί αλλαγής της χάραξης και της μη δημιουργίας νέου αυτοκινητοδρόμου, από Αρχαία Ολυμπία μέχρι Καλό Νερό, χωρίς αυτές να έχουν προκύψει, μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της». Οπως αναφέρεται, ο κ. Βουδούρης “έθεσε το ζήτημα στη πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη για το νομό μας”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από χθες που διάβασα το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, ζήτησα πληροφόρηση από το υπουργείο, χωρίς τούτο να καταστεί δυνατόν. Σήμερα κατάφερα να μιλήσω με το διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Υποδομών κ. Κωστόγιαννη. Ο υπουργός κ. Δ. Ρέππας ύστερα από συνάντηση με Ηλείους βουλευτές και δημάρχους, οι οποίοι του ζήτησαν να αλλάξει η χάραξη ανατολικότερα του δρόμου από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό, κάτι που τώρα θέτουν για πρώτη φορά, ενώ οι ισχύουσες μελέτες προβλέπουν τη βυθιζόμενη διέλευση από επτά περίπου οικισμούς, δεσμεύθηκε να ξεκινήσει προκαταρκτική μελέτη για την μετατόπιση της διέλευσης ανατολικά που θα σημάνει και εκεί αντιδράσεις, κόστος τεράστιο και πιθανά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ακόμη επιβεβαιώθηκε ότι γίνεται συζήτηση στο υπουργείο για το σύνολο του δρόμου από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό, κάτι που σημαίνει αναθεώρηση των μέχρι τώρα ισχυόντων και που δεν αποκλείει τίποτε, ακόμη και την μη εκτέλεση του τμήματος Πύργος - Καλό Νερό. Εάν δεν είναι έτσι, θα έπρεπε ο κ. Ρέππας να το έχει διαψεύσει αμέσως.
Με αυτά τα δεδομένα και λαμβανομένων υπ’ όψιν και των δημοσιευμάτων, μπορώ να πω ότι ο κ. Ρέππας αφού παραβλέπει ότι έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις που αφορούν την εκτέλεση του έργου, από την προηγούμενη κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Γεώργιο Σουφλιά και έχουν κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και δύο χρόνια, ξεκίνησε ανοικτές συζητήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μη κατασκευή του δρόμου ή σε μεγάλη χρονοτριβή ετών, που θα χρειασθούν οι καινούργιες μελέτες, συμβάσεις, κυρώσεις που σημαίνει ότι το έργο μπαίνει σε μεγάλες ανατροπές των προθεσμιών κατασκευής που με την ισχύουσα σύμβαση προβλέπεται παράδοση ολοκληρωμένου του έργου το 2013 και όχι μόνον, καταβολή ρητρών μεγάλου κόστους για τις κατασκευάστριες εταιρείες και πολλά άλλα. Θυμίζω ότι σε πρόσφατη συνάντησή μου (8-4-20010) με τον κ. Ρέππα, αρμόδιο υπουργό, με είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, ειμή μόνο στα 5 χιλιόμετρα της λίμνης Καϊάφα που δεν θα γινόταν καμιά παρέμβαση και θα παρέμεναν τα πράγματα ως είχαν.
Εάν το υπουργείο Υποδομών καταλήξει σε απόφαση μη κατασκευής, τούτο θα σημαίνει ότι η Ιόνια Οδός δεν ολοκληρώνεται και το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο τμήμα από Πύργο μέχρι το Καλό Νερό δεν θα γίνει ούτε τώρα, ούτε αύριο και ίσως ποτέ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις κωλυσιεργίες και ουσιαστικά άρνηση για κατασκευή των έργων που αφορούσαν τη Μεσσηνία την περασμένη εικοσαετία, έρχεται τώρα πάλι να εγκληματήσει κατά της ανάπτυξης ολοκλήρου της Δυτικής Ελλάδος και φυσικά και της Μεσσηνίας.
Αυτά που πετύχαμε με πολλές δυσκολίες τα πέντε προηγούμενα χρόνια με υπουργό τον κ. Σουφλιά να προγραμματίσουμε, να εκτελούμε και να παραδίδονται σημαντικά τμήματα στο δρόμο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, αλλά και να προγραμματιστεί, να δημοπρατηθεί και να έχουν υπογραφεί και κυρωθεί οι συμβάσεις για το Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα και μάλιστα με κατασκευή τετράιχνου δρόμου, δεν θα επιτρέψουμε να ακυρωθούν από την σημερινή κυβέρνηση. Ζήτησα από το Γραφείο του υπουργού κ.Ρέππα να μας ορίσει γρήγορα συνάντηση στο υπουργείο του με όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας και καταθέτω σήμερα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για άμεση συζήτηση καλώντας όλους τους φορείς του νομού να ξεσηκωθούμε».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΚΟΣ
Ο νομάρχης που ήταν στην Αθήνα, πληροφορήθηκε από μας τα νεότερα δυσμενή δεδομένα για την Ολυμπία Οδό. Οπως μας είπε, δεν είχε δει το προχθεσινό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, ούτε γνώριζε το χθεσινό πρώτο θέμα της “Ε” και τα δημοσιεύματα των άλλων τοπικών εφημερίδων. Μόλις έλαβε γνώση, αρχικά επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Μαγκριώτη, αλλά ο υφυπουργός ήταν στη Βουλή. Στη συνέχεια συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα “Αυτοκινητόδρομος - Ολυμπία Οδός από Πύργο μέχρι Τσακώνα”, σήμερα στις 11.30 το πρωί, στη Νομαρχία Μεσσηνίας, στην οποία προσκλήθηκαν οι βουλευτές, οι επικεφαλής των παρατάξεων Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι πρόεδροι της ΤΕΔΚ, του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, της Ν.Ε. του ΤΕΕ, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, τα μέλη της Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε δήλωσή του στην “Ε” σημείωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την εκδοχή. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού δεν προβλέπει αυτοκινητόδρομο σ’ όλη τη διαδρομή. Εκφράζουμε την έκπληξή μας με το δημοσίευμα, διότι είχαμε κρατήσει την απάντηση του υπουργού κ. Ρέππα και του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη ότι στη χειρότερη περίπτωση δε θα γίνει μόνο το κομμάτι του Καϊάφα, για περιβαλλοντικούς λόγους.
Στη δήλωση του κ. Μαγκριώτη που φιλοξενείται στην “Κ” για επαφές και στη Μεσσηνία, ξεκαθαρίζω ότι δεν έχει γίνει καμία σύσκεψη ή συνάντηση. Και υπάρχει και ένα ερώτημα, αν μπορούν να το κάνουν. Η σύμβαση παραχώρησης είναι νόμος του κράτους. Θέλει νομική διερεύνηση αν μπορεί ν’ αλλάξει μ’ αυτόν τον τρόπο».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΠΑΝΗΣ
Αμεσα αντέδρασε ο επικεφαλής της “Ανατροπής” Χρήστος Μαλαπάνης που κατέθεσε ερώτηση στο νομάρχη, επισημαίνοντας ότι «η εξέλιξη αυτή που είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τη Μεσσηνία, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με πίεση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση της “μηδενικής λύσης στην περιοχή Καϊάφα”, που είναι η πιο ενδεδειγμένη, συνεκτιμώντας και την σημερινή οικονομική συγκυρία».
Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, σημειώνει: «Εμπλοκή φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο τμήμα της περιοχής Καϊάφα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” και έρευνα που έκανα φαίνεται ότι η “μηδενική διαδρομή”, που είχε προταθεί από το υπουργείο Υποδομών για τη διέλευση του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Καϊάφα απερρίφθη από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεδομένου, δε, ότι η ευρεία ανατολική παράκαμψη είχε ήδη απορριφθεί από το υπουργείο Υποδομών λόγω κόστους (επί πλέον κόστος άνω των 400 εκ. ευρώ) φαίνεται ότι θα προταθεί τελικά σημαντική μείωση του έργου. Συγκεκριμένα ενδέχεται να προταθεί κατάργηση του αυτοκινητοδρόμου από το Καλό Νερό έως ή το Σαμικό ή τον Αλφειό και πρόσθεση δυο τμημάτων (της οδού προς Αρχαία Ολυμπία και του τμήματος Καλό Νερό - Κυπαρισσίας). Οσο σημαντική και αν είναι η προσθήκη των δύο τμημάτων δεν παύει με την σημαντική περικοπή που γίνεται και ιδιαίτερα αν αυτή φτάσει μέχρι τον Αλφειό, να καταργείται ουσιαστικά ο αυτοκινητόδρομος Πύργος - Καλό Νερό και ουσιαστικά να ακυρώνεται η διασύνδεση των αυτοκινητοδρόμων στην Τσακώνα. Ετσι ο άξονας Τσακώνα - Καλό Νερό - Κυπαρισσία, δεν θα είναι η απόληξη του Δυτικού άξονα αλλά ουσιαστικά κλάδος του Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή που είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τη Μεσσηνία, πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα με πίεση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση της “μηδενικής λύσης στην περιοχή Καϊάφα”, που είναι η πιο ενδεδειγμένη συνεκτιμώντας και την σημερινή οικονομική συγκυρία. Μετά από όλα αυτά σας ερωτώ: Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε για ενημέρωση και κινητοποίηση όλων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα καθοριστικό για τη Μεσσηνία ζήτημα;».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Ερώτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στο νομάρχη κατέθεσε χθες το πρωί και ο επικεφαλής της “Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος. Σε δήλωσή του στην “Ε” επεσήμανε: «Η εξέλιξη είναι δυσμενέστατη για τη Μεσσηνία. Επιβάλλεται η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς ν’ αντιδράσουν μαζικά και ενωτικά για να αποτραπεί αυτό το καταστροφικό σενάριο. Λύση υπάρχει. Είναι η μηδενική για τα 2,5 χιλιόμετρα του Καϊάφα και όλος ο άλλος δρόμος να γίνει κανονικά αυτοκινητόδρομος».
Στην ερώτησή του για άμεσες ενέργειες για να μη ματαιωθεί ο αυτοκινητόδρομος από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, προτείνει στο νομάρχη: «α) Να καλέσετε άμεσα σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων του Ν.Σ., του προεδρείου της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας και των φορέων του νομού, ώστε να συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας. β) Να ζητήσετε άμεσα σύγκληση με τον υπουργό Μεταφορών κ. Ρέππα για να κάνουμε σαφή την αποφασιστική μας στάση ο δρόμος να φτάσει μέχρι την Τσακώνα. Εκτιμώ ότι στο τμήμα των 2,5 χλμ. της περιοχής Καϊάφα μπορεί μείνει ως έχει με μια μικρή βελτίωση - διαπλάτυνση. Είναι γνωστό ότι αυτή η λύση “της μηδενικής παρέμβασης στον Καϊάφα” εξεταζόταν από το υπουργείο, αλλά προφανώς για οικονομικούς λόγους σήμερα επιλέγεται να σταματήσει στον Πύργο».
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ
Σε δήλωσή του στην “Ε” ο επικεφαλής της ΝΑΣ Αριστείδης Δαμαλάς σημείωσε: «Είναι φανερό, και το επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες (ότι το κομμάτι μετά τον Πύργο και μέχρι Καλό Νερό θα μείνει όπως έχει), ότι όλα αυτά τα έργα υποδομής γίνονται με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Στόχος το μέγιστο κέρδος για τις κατασκευαστικές εταιρείες που με ελάχιστη συμμετοχή στη χρηματοδότηση του κόστους (κάτω από 20%), τους παραχωρείται για 10ετίες η εκμετάλλευση με την είσπραξη υπέρογκων διοδίων, όχι μόνο των τμημάτων που κατασκευάζουν, αλλά και άλλων που έχουν ήδη κατασκευαστεί από το κράτος. Το συγκεκριμένο τμήμα κρίνεται -όπως φαίνεται- ασύμφορο για τον παραχωρησιούχο και χρησιμοποιείται ως αφορμή η αντίδραση των κατοίκων των οικισμών, προκειμένου να μείνει όπως είναι. Εχουμε διαφορετική αντίληψη για τα έργα υποδομών. Διεκδικούμε την κατασκευή των έργων με κριτήριο την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, τη χρήση τους χωρίς να διπλοπληρώνονται από το λαό (και με τη χρηματοδότηση των ιδιωτών κατασκευαστών και με την πληρωμή διοδίων). Πιστεύουμε ότι η λύση που θα δώσει διέξοδο στην κατασκευή και του συγκεκριμένου τμήματος είναι ο δημόσιος φορέας κατασκευών που θα κατασκευάζει τα έργα με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και θα τα παραδίδει στη χρήση χωρίς διόδια και πρόσθετα βάρη».
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/04/2010

Το πρόγραμμα της ΕΑΣ για τις επιδοτήσεις

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΥΛΟΥ
(27230 28252)
Μεθώνη (Α-Κ)-Ικλαινα-Φοινικούντα 3/5, Μεθώνη (Λ-Ω)-Ευαγγελισμός-Χωματάδα 4/5, Πήδασος-Μεσοχώρι-Γλυφάδα 5/5, Κορυφάσιο (Α-Κ)-Πετροχώρι-Πλάτανος 6/5, Κορυφάσιο (Λ-Ω)-Μυρσινοχώρι-Μεταμόρφωση 7/5, Χατζή (Α-Κ)-Βλάσση-Μηλιώτη 8/5, Χατζή (Λ-Ω)-Πετρίτσι-Χαραυγή 10/5, Χανδρινού (Α-Κ)-Μεσοπόταμος-Σουληνάρι 11/5, Χανδρινού (Λ-Ω)-Κρεμμύδια (Α-Κ)-
Πύλα 12/5, Κρεμμύδια (Λ-Ω)-Κυνηγού-Κουκουνάρα 13/5, Στενωσιά-Λαχανάδα-Περιβολάκια 14/5, Ρωμανού-Παπούλια-Καλλιθέα (Α-Κ) 15/5, Καλλιθέα (Λ-Ω)-Βλαχόπουλο (Α-Κ)-Πύλος (Α-Κ) 17/5, Βλαχόπουλο (Λ-Ω)-Μαργέλι-Πύλος (Λ-Ω)- Αραπόλακκα 18/5, Καλοχώρι-Μηλίτσα-Φοινίκη-Χώρα (Οινοπ. Συνεταιρισμός) 19/5, Αμπελόκηποι-Παπαφλέσσα-Μανιάκι-Καινούργιο Χωριό-
Βάρακες 20/5.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/04/2010

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”

Θοδωρής Σαλαντής (Κορώνης)
«Μιλάμε για ένα μεγάλο δήμο με νέες δομές και γεωγραφικές κατευθύνσεις. Εχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση για Δήμο Ανατολικής Πυλίας με έδρα την Κορώνη. Επιμένουμε μέχρι τέλους σ’ αυτή την απόφαση. Μέσα από τη διαβούλευση και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου το Δημοτικό Συμβούλιο θα εμμείνει στην απόφασή του και στη συνέχεια θα εξετάσουμε τη λειτουργία της περιοχής μας στο πλαίσιο του μεγαλύτερου δήμου. Θα είμαστε παρόντες στις όποιες εξελίξεις και θα εργαστούμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας συνολικά».
Ηρακλής Μιχελής (Μεθώνης)
«Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Αν στηριχτεί, θα είναι πετυχημένη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει οικονομική και διοικητική στήριξη από την Πολιτεία, όχι σαν τον “Καποδίστρια“».
Περικλής Ψώνης (Παπαφλέσσα)
«Η ένταξή μας στο Δήμο Πύλου είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή
για το δήμο μας. Αφού δεν έγινε ο δήμος που θέλαμε (με Βουφράδα και Χιλιοχώρια), δεν είχαμε άλλη επιλογή. Και τα συμφέροντά μας, η εξυπηρέτησή μας από υπηρεσίες, είναι στην Πύλο».
Γιώργος Χρονόπουλος (Πύλου)
«Σωστά συνενώνονται αυτοί οι δήμοι. Εχουν κοινά χαρακτηριστικά, ιστορικά και πολιτιστικά. Ο νέος δήμος έχει μια δυναμική ανάπτυξης και προοπτικής. Αρκεί να οργανωθεί σωστά, να μη μείνουμε στα λόγια όσον αφορά πόρους και αρμοδιότητες».
Τάκης Δαρσακλής (Χιλιοχωρίων)
«Είναι θετικό, είμαστε ικανοποιημένοι που πάμε στο Δήμο Πύλου. Εχουμε από παλιά δεσμούς με την Πύλο. Δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά αλλού. Πρέπει βέβαια να υπάρξουν πόροι για να δουλέψει το σύστημα».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/04/2010

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

36. ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Καλαμάτας με έδρα την Καλαμάτα αποτελούμενος από τους δήμους α. Άριος β. Θουρίας και γ. Καλαμάτας, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Μεσσήνης με έδρα τη Μεσσήνη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αιπείας β. Ανδρούσας γ. Αριστομένους δ. Βουφράδων ε. Ιθώμης στ. Μεσσήνης ζ. Πεταλιδίου και την κοινότητα Τρικόρφου, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Πύλου – Νέστορος με έδρα τη Πύλο αποτελούμενος από τους δήμους α. Κορώνης β. Μεθώνης γ . Παπαφλέσσα δ . Πύλου ε . Νέστορος κ αι σ τ. Χιλιοχωρίων, ο ι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Τριφυλλίας με έδρα την Κυπαρισσία αποτελούμενος από τους δήμους α. Αετού β. Αυλώνος γ. Γαργαλιάνων δ. Κυπαρισσίας ε. Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Οιχαλίας με έδρα τον Μελιγαλά αποτελούμενος από τους δήμους α. Ανδανίας β. Αρφαρών γ. Δωρίου δ. Είρας ε. Μελιγαλά και στ. Οιχαλίας, οι οποίοι καταργούνται.
6. Δήμος Μεσσηνιακής Μάνης με έδρα την Καρδαμύλη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αβίας και β. Λεύκτρου, οι οποίοι καταργούνται.
Β. Ο δήμος Μεσσηνιακής Μάνης χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

“TO BHMA” 29/04/2010

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αιτία πολέμου αν δεν αποτελέσουν έδρα οι Γαργαλιάνοι

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 28/04/2010

ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Ο αυτοκινητόδρομος λειψός μετά την Ολυμπία

image
Λειψός αυτοκινητόδρομος η Ολυμπία οδός, όπως τελικά θα κατασκευαστεί, θίγει τη Μεσσηνία η οποία πρέπει από σήμερα να ξεσηκωθεί. Ουσιαστικά σταματάει στην Αρχαία Ολυμπία και αυτό αποτελεί πλήγμα για το νομό μας και την προοπτική της σύνδεσής του με την Πάτρα, τη Βορειοδυτική Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ ακυρώνει τις προσπάθειες για αυτοκινητόδρομο σ’ όλο το τμήμα Πύργος - Τσακώνα. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι το Καλό Νερό δε θα γίνει αυτοκινητόδρομος. Θα παραμείνει όπως είναι ο σημερινός στενός εθνικός δρόμος, μέσα από τα χωριά. Αιτία της δυσμενούς αυτής εξέλιξης για τη Μεσσηνία αποτελούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της Ηλείας - από τη Ζαχάρω και κάτω. Την είδηση αποκαλύπτει η χθεσινή “Καθημερινή“ και την επιβεβαίωσαν στην “Ε“ πηγές του υπουργείου Υποδομών.
Η λύση αυτή επελέγη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για να απεμπλακεί το έργο από την υπόθεση του Καϊάφα, για την οποία η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης επεσήμανε ότι «πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στο τμήμα, όπου ο αυτοκινητόδρομος δε θα πραγματοποιηθεί». Και μάλιστα, σημείωσε ότι αντί αυτής της διαδρομής θα φτιαχτεί αυτοκινητόδρομος έως την Αρχαία Ολυμπία και στο κομμάτι Καλό Νερό - Κυπαρισσία. Κανονικά, όπως προβλέπεται, θα φτιαχτεί η Ολυμπία οδός στο κομμάτι Καλό Νερό - Τσακώνα.
Πηγές του υπουργείου μας ενημέρωσαν, διευκρινίζοντας τις δηλώσεις του κ. Μαγκριώτη για “έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες“ και απαντώντας στο ερώτημά μας γιατί δεν αποκλείστηκε μόνο το κομμάτι του Καϊάφα, ότι στην ακύρωση του αυτοκινητόδρομου από τη Ζαχάρω έως το Καλό Νερό οδήγησαν αντιδράσεις δημάρχων, τοπικών φορέων και κατοίκων
των χωριών, όπου η Ολυμπία οδός προβλεπόταν να περάσει μέσα απ’ αυτά με βύθιση. Οι αντιδράσεις σ’ αυτή την προοπτική ήταν έντονες, όπως εκδηλώθηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο με την παρουσία και βουλευτών της Ηλείας. Οι Ηλείοι ζήτησαν ο αυτοκινητόδρομος να περάσει ανατολικά από τον Καϊάφα και από τα χωριά τους. Εξέλιξη, όμως, που πολλαπλασιάζει το κόστος
του έργου, γι’ αυτό και αποκλείστηκε. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, να γίνει μελέτη της ανατολικής χάραξης, ώστε να γνωρίζουν πόσο ακριβώς είναι το κόστος της συγκεκριμένης κατασκευής.
Αφού η ανατολική χάραξη απορρίφθηκε, οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών της Ηλείας ζήτησαν -και πέτυχαν- ο δρόμος να παραμείνει όπως είναι σήμερα, μέσα από τα χωριά τους. Το υπουργείο αποδέχθηκε το αίτημα κάτω από την πίεση και προφανώς στηριζόμενο στο ότι οι υφιστάμενοι κυκλοφοριακοί φόρτοι στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν πιέζουν για αυτοκινητόδρομο. Και αποφάσισε να αντικαταστήσει το τμήμα αυτό με αυτοκινητόδρομο έως την Αρχαία Ολυμπία και στο κομμάτι Καλό Νερό - Κυπαρισσία, βελτιώνοντας τη σύνδεση της τριφυλιακής πρωτεύουσας με τη νέα εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας. Γ.Σ.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 28/04/2010

Καλά Κρασιά.
Ένα έργο της προκοπής δεν θα γίνει σε τούτο το ρημαδιασμένο τόπο;
Κώστας….

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

“Στον αέρα” έργα του Δήμου Πύλου

Καταγραφή
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/04/2010

Δήμαρχε μήπως έχουμε κανένα νέο για το κέντρο της εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας;
Μπαααα, που τέτοιο πράγμα. Χάθηκε για παντοτινά. Όνειρο ήταν και πάει. Δική σας η ευθύνη.
Πολύ φοβάμαι ότι και τα έργα που λες ότι δεν θα προχωρήσουν από δική σας ολιγωρία ίσως να μην καταφέρουν να γίνουν. Το παράδειγμα της αναπαράστασης αυτό λέει.
Είναι και η μέθοδος “τα αφήνω όλα για το τέλος να φανεί το έργο μας” και πάει λέγοντας.



Κώστας....

Καθυστέρησε το λεωφορείο λόγω βλάβης στο σύστημα

Καταγραφή
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/04/2010
Τι άλλο θα ακούσουμε ρε παιδιά σε τούτη τη χώρα;
Κώστας….

Να μπουν μεσσηνιακά προϊόντα στις πτήσεις της Olympic Air

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/04/2010

Εξετάζουν τώρα λύση για τη γέφυρα στο Ασπρόχωμα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/04/2010

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΚΗΔΕΙΕΣ

Καταγραφή

Συνάντηση για τα σκουπίδια την Τετάρτη στην Τρίπολη

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26/04/2010

Κομματικό κοστούμι φοβάται ο Σαμαράς με τον “Καλλικράτη” 2 ΜΑΪΟΥ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ.

image

image

image

Στις 2 Μαΐου, εφόσον ανακοινωθεί και η χωροταξία του "Καλλικράτη", η Ν.Δ. θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στην Αθήνα, στην οποία θα μετέχουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί, για να καθορίσει κοινή θέση.
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στους δημάρχους της Μεσσηνίας που πρόσκεινται στη Ν.Δ., που τον ρωτούσαν με αγωνία το τι γίνεται με τους νέους δήμους, προχθές το βράδυ, σε τραπέζι που παρέθεσε στην ταβέρνα "Αγριλιά" της Βέργας. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάνει διαβούλευση με την κυβέρνηση ούτε για τη Μεσσηνία κι εξέφρασε την ανησυχία του μήπως κάνουν χοντράδες για να ράψουν το δικό τους κομματικό κοστούμι, στη χωροταξία των δήμων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε ως όρους για την αποδοχή του "Καλλικράτη" τη σωστή χωροταξία, την επαρκή χρηματοδότηση και τις εναρμονισμένες με την πραγματικότητα αρμοδιότητες, αλλά εξέφρασε την πίστη ότι δε θα ικανοποιηθούν. Παρατήρησε ότι «οι δημιουργοί, οι μέντορες της μεταρρύθμισης είμαστε εμείς. Και δε θα δωρίσουμε το δικό μας όνειρο».
Εκτίμησε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, λόγω Δ.Ν.Τ. και σημείωσε πως «θα δικαιωθούμε όταν γίνει αυτό που πρέπει με την οικονομική κατάσταση της χώρας και η Μεσσηνία θα είναι η πρώτη ως νομός».
Στο προχθεσινό τραπέζι είχαν κληθεί και παραβρέθηκαν όλοι οι αυτοδιοικητικοί του νομού της Ν.Δ. κι εκπρόσωποι φορέων, με πρώτους το νομάρχη Δημήτρη Δράκο και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Είχαν κληθεί και στελέχη όλων των επιπέδων και ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος που απουσίαζε. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, από το γραφείο του ενημέρωσαν πως βρίσκεται στην Αθήνα για κοινωνική υποχρέωση (γάμο) και δεν μπορούσε να παραστεί.
Από τα κεντρικά στελέχη, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ε. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο υπεύθυνος υγείας - βουλευτής Μάριος Σαλμάς, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Μενέλαος Δασκαλάκης. Ο κ. Σαμαράς χαιρέτησε όλους τους αυτοδιοικητικούς και το νομάρχη και το δήμαρχο Καλαμάτας, με τον οποίο ο χαιρετισμός ήταν τυπικός.
Στη σύζυγο του προέδρου Γεωργία, για την πρόσφατη ονομαστική της εορτή προσέφερε μια ανθοδέσμη η δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη και μια γλάστρα η σύζυγος του δημάρχου Ανδρούσας. Γ.Σ.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26/04/2010

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Όλη η ομιλία του Σαμαρά στην Καλαμάτα | ANTI WEBLOG

Φίλες και φίλοι,
            Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, σήμερα θα πω λίγα για το αντικείμενο του Συνδιάσκεψής μας, για την Υγεία, θέμα που θα το καλύψουν πολύ πληρέστερα οι εκλεκτοί εισηγητές.
            Είμαι υποχρεωμένος να σταθώ στα μεγάλα ζητήματα που σκιάζουν ολόκληρη τη χώρα…
            Η Ελλάδα περνάει πλέον κρίσιμες στιγμές.
            Όχι μόνο για την Οικονομία της. Κρίσιμες για την Ιστορία της.
            Το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να αναδείξει τα προβλήματα και να οδηγήσει σε λύσεις.
            * Σήμερα φαίνεται σαν να ξυπνάνε όλοι από ένα λήθαργο δεκαετιών και να διαπιστώνουν ότι η χώρα τόσα χρόνια διέλυσε την παραγωγική της βάση και καταναλώνει από δανεικά, σε βάρος των επόμενων γενεών, σε βάρος των παιδιών της.
            * Σήμερα ξυπνάνε όλοι από ένα λήθαργο και διαπιστώνουν ότι οι υπηρεσίες που παράγει το διογκωμένο δημόσιο, είτε στην Υγεία, είτε στην Παιδεία, είτε στη δημόσια Διοίκηση είτε στον Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πολύ κατώτερες αυτών που δικαιούται και πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.
            * Σήμερα ξυπνάνε όλοι από ένα λήθαργο και διαπιστώνουν ότι ένα κράτος που παράγει όλο και λιγότερα, εισάγει όλο και περισσότερα, δανείζεται όλο και πιο πολλά και μαζεύει από φορολογικά έσοδα όλο και λιγότερα, που τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι – αυτοί που δεν μπορούν να το αποφύγουν – ένα τέτοιο κράτος είναι καταδικασμένο να βουλιάξει.
            * Σήμερα το πολιτικό μας σύστημα ξυπνά από ένα λήθαργο και διαπιστώνει ότι παρήγε τόσα χρόνια μια τεράστια «μαύρη τρύπα» ελλειμμάτων και χρέους. Μια «μαύρη τρύπα» που απειλεί να καταπιεί ολόκληρη τη χώρα.
            Απειλεί, αλλά δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο…
            Αγωνιστές και αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,
Σήμερα δεν απειλούμαστε μόνο από τα ελλείμματα και το χρέος.
            Απειλούμαστε και από το κλίμα μισαλλοδοξίας που καλλιεργεί η Κυβέρνηση.
            Η οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε κανένα σχέδιο για την Οικονομία.
Αλλά είχε σχέδιο να πλήξει αποκλειστικά και μόνο τη Νέα Δημοκρατία.
            Εμείς, βέβαια, δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς θα πληρώσει τα τεράστια σφάλματά του, τις αντιφάσεις του, τα αλλεπάλληλα ψέματά του. Γιατί μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει λίγους για πολύ. Μπορεί να κοροϊδεύει πολλούς για λίγο. Αλλά όλους για πάντα, δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει. Και τώρα τέλειωσαν τα ψέματα.
            Έχει το θράσος το ΠΑΣΟΚ να μιλάει σήμερα για τις ευθύνες όλων των άλλων.
            — Όμως όλοι γνωρίζετε ποιος καταχρέωσε τη χώρα στη δεκαετία του ’80.
            — Όλοι γνωρίζετε ποιος παρέλαβε τη χώρα με χρέος 29% του ΑΕΠ και την παρέδωσε με χρέος 110% του ΑΕΠ μέσα σε οκτώ χρόνια…
            — Όλοι γνωρίζετε ποιος έφερε στην Ελλάδα το λαϊκισμό. Ποιος θεσμοθέτησε το λαϊκισμό. Ποιος κατέστησε την Ελλάδα κράτος μειωμένης ευθύνης εξ αιτίας του λαϊκισμού.
            Για να πάρετε μόνο ένα πολύ μικρό, αλλά πολύ ενδεικτικό παράδειγμα από το χώρο της Δημόσιας Υγείας, γράφουμε στο τακτικό προϋπολογισμό 5,7 δισεκατομμύρια, και οι πραγματικές δαπάνες ξεπερνούν τα 18 δισεκατομμύρια! Ίσως και τα 20 δισεκατομμύρια! Κι είναι αδύνατο να τις παρακολουθήσει κανείς, γιατί όλοι χρωστάνε σε όλους και στο τέλος τα πληρώνει ο φορολογούμενος, χωρίς να ξέρει πού ακριβώς πάνε τα χρήματά του. Αυτός είναι ο θεσμοθετημένος λαϊκισμός. Όλοι ξέρουμε ποιος τον δημιούργησε.
Η Δημόσια Υγεία είναι Επένδυση στην Ανάπτυξη, στη Δικαιοσύνη και στην Ευημερία.
Αρκεί τα κεφάλαια που δίνονται να πιάνουν τόπο. Και στην Ελλάδα προ πολλού δεν πιάνουν τόπο…
– Πρώτον, γιατί το σύστημα Δημόσιας Υγείας είναι γεμάτο «μαύρες τρύπες». Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι είναι ολόκληρο μια «μαύρη τρύπα».
– Και δεύτερον, γιατί είναι τόσο περίπλοκο και κατακερματισμένο, ώστε κάθε προσπάθεια να ελεγχθεί, είναι μάταιη, αν δεν αλλάξει η δομή του.
Τα ταμεία χρωστάνε στα Νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία χρωστάνε στους προμηθευτές, οι οποίοι ανεβάζουν το κόστος, και το υπέρογκο κόστος το πληρώνει τελικά το κράτος. Κάπου εκεί χάνεται ο έλεγχος…
Έτσι λοιπόν, κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση ξεκινά από την ενοποίηση των φορέων της Δημόσιας Υγείας. Ενιαία χρηματοδότηση, ενιαία εποπτεία, αναδιοργάνωση όλου του συστήματος από πάνω προς τα κάτω.
Όλες οι άλλες τομές, που θα συζητηθούν σήμερα, αφορούν το «από κει και πέρα»: Πώς θα εντοπιστούν όλες οι εστίες κακοδιαχείρισης, δυσλειτουργικότητας και διαφθοράς στο σύστημα Υγείας.
Αλλά για να έχουν νόημα όλα τα άλλα, πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα: Η ενοποίηση του συστήματος από πάνω προς τα κάτω…
Αυτό το κατακερματισμένο σύστημα, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος το δημιούργησε.
Η Νέα Δημοκρατία το βρήκε. Μπορεί να μην πρόλαβε να το αλλάξει. Αλλά δεν το δημιούργησε εκείνη…
            — Όλοι ξέρουμε ακόμα, ποιοί έταζαν πριν λίγους μήνες «λαγούς με πετραχήλια» στους ψηφοφόρους. Και κραύγαζαν «λεφτά υπάρχουν» ….
            — Όλοι ξέρουμε ποιοι ανέτρεψαν την εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού από τις αρχές του Οκτώβρη. Και ποιοι ματαίωσαν δημόσια έσοδα, διόγκωσαν δημόσιες δαπάνες, ενέγραψαν νέες δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί, έχασαν τον έλεγχο, έχασαν τη μπάλα, έχασαν τ’ αυγά και τα καλάθια και σήμερα κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για τα χάλια που δημιούργησαν.
            — Όλοι ξέρουμε ποιοι διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, κι ύστερα πήγαν να δανειστούν, για να διαπιστώσουν ότι τους χτύπαγαν από παντού οι κερδοσκόποι, και τα επιτόκια ανέβαιναν συνεχώς.
            — Όλοι ξέρουμε ποιοι έβγαιναν και ταύτιζαν την Ελληνική Οικονομία με τον «Τιτανικό» και διέδιδαν παντού ότι η χώρα είναι «διεφθαρμένη» κι ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Κι ύστερα απορούσαν γιατί ανέβαιναν τα spreads.
            –Όλοι ξέρουμε ποιοι πρώτο-έμπλεξαν στην κρίση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κι ύστερα επισκέφθηκαν επίσημα και την Ουγγαρία, για να στείλουν μήνυμα ότι το προηγούμενο της Ουγγαρίας, μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ, το εξέταζε πλέον στα σοβαρά και η Ελλάδα.
– Όλοι, λοιπόν, ξέρουμε ποιοι συνέλαβαν τη «φοβερή ιδέα» να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα απειλώντας με προσφυγή στο ΔΝΤ.
– Κι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η πίεση γύρισε «μπούμερανγκ» εναντίον της Ελλάδας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιεζόμενη από τη Γερμανία, αποφάσισε να συνεργαστεί με το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά μας.
– Όλοι γνωρίζουμε ποιοι έβγαιναν και διακήρυσσαν ότι ήθελαν «το πιστόλι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «στο τραπέζι» του διεθνούς δανεισμού, ώστε να φοβηθούν οι κερδοσκόποι και να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού.
– Κι όλοι γνωρίζουμε τι αληθινό πάρτι έκαναν οι κερδοσκόποι, από τη στιγμή που μπήκε «το πιστόλι στο τραπέζι». Και πόσο ψηλά εκτοξεύθηκαν τότε τα επιτόκια!
Φίλες και φίλοι,
            * Λέει επομένως ψέματα το ΠΑΣΟΚ όταν υποστηρίζει ότι «αναγκάστηκε» να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν αναγκάστηκε! Το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο.
            Κι έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι έγινε. Όπως έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι θα συμβεί από δω και μπρος.
            Διέπραξε όλα τα σφάλματα που μπορούσε να κάνει κι είπε όλα τα ψέματα που μπορούσε να πει.
            Παρέλαβε μια κρίση ελλείμματος, παρόμοια με εκείνη που υπήρχε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
            Και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική σε όλο τον κόσμο κρίση δανεισμού.
            Αυτή η κρίση δανεισμού που τώρα μας έφερε στον ασφυκτικό έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «αποκλειστικό» κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ. Πολύ θλιβερό «κατόρθωμα»…
            Το ΠΑΣΟΚ πίστεψε ότι θα άφηνε να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009 που η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκρατήσει. Κι ύστερα θα το «φούσκωνε» κι άλλο. Για να φορτώσει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να την πλήξει εκ των υστέρων.
            Δεν υπολόγισε, όμως, τις διεθνείς αγορές, που αποδοκίμασαν αυτό το σχέδιο. Είδαν στην Ελλάδα πια, τον «αδύνατο κρίκο» της ευρωζώνης και οδήγησαν στο σημερινό ναυάγιο.
            Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβε καν γιατί ανεβαίνουν τα spreads επί τέσσερις μήνες τώρα…
            Δεν κατάλαβε γιατί ανέβηκαν, αντί να αποκλιμακωθούν, μετά την εξαγγελία του μηχανισμού στήριξης την 25η Μαρτίου. Όταν, θυμίζω, πανηγύριζε όλη η Κυβέρνηση, λες και μας είχαν σώσει από τη χρεοκοπία και τους κηδεμόνες που χθες μόνον αναγκάστηκε ξαφνικά να αναγνωρίσει ο κ. Παπανδρέου.
            Ούτε κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ γιατί εξακολούθησαν τα spreads να ανεβαίνουν μετά την διευκρίνιση του μηχανισμού στήριξης πριν δύο εβδομάδες.
            Ούτε κατάλαβε γιατί το «πιστόλι στο τραπέζι των κερδοσκόπων», στράφηκε τελικά εναντίον της ίδιας της Ελλάδας και «εκπυρσοκρότησε» στα χέρια της κυβέρνησης.
            Δεν κατάλαβε ποτέ ότι οι αγορές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Γιατί δεν τη θεωρούν σοβαρή. Δεν τη θεωρούν αξιόπιστη. Την τιμωρούν για τα ψέματα που είπε κι εξακολουθεί να λέει. Την τιμωρούν για τα σφάλματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει. Την αποδοκιμάζουν κάθε μέρα, σε κάθε ευκαιρία και με πρωτοφανή τρόπο.
            Δεν ήταν το έλλειμμα και το χρέος που τρόμαξε τις αγορές. Η Ιταλία έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα, αλλά δεν έχει υψηλά spreads. Πριν λίγα χρόνια τo Βέλγιο είχε πολύ υψηλότερο χρέος από ό,τι έχει η Ελλάδα σήμερα και κατάφερε να το μειώσει δραστικά. Η Ιρλανδία έχει σήμερα έλλειμμα πολύ κοντά στο Ελληνικό. Κι όμως τα spreads της είναι πολύ χαμηλότερα.
Δεν ήταν το έλλειμμα και το χρέος που εκτόξευσε τα spreads. Ήταν η αλλοπρόσαλλη και ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης που μετέτρεψε μια συνηθισμένη κρίση ελλείμματος σε μοναδική κρίση δανεισμού.
            Υπάρχουν χώρες με χρέος πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, όπως η Ιαπωνία, με 180% του ΑΕΠ της, μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το Ελληνικό! Που δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα διεθνούς δανεισμού. Γιατί είναι ανταγωνιστικές.
            Κι υπάρχουν χώρες με χρέος πολύ μικρότερο από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης κι όμως χρεοκόπησαν επειδή έχαναν ταχύτατα σε ανταγωνιστικότητα. Όπως η Αργεντινή, που όταν χρεοκόπησε είχε χρέος μόλις 50% – χαμηλότερο ακόμα κι από τους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.          
             Εκείνο που οδηγεί μια χώρα σε κρίση δανεισμού, είναι πέρα από το χρέος και το έλλειμμά της, δύο ακόμα παράγοντες:
* Η ανταγωνιστικότητά της, δηλαδή η ικανότητά της να παράγει προϊόντα και να κερδίζει αγορές διεθνώς.
* Και η αξιοπιστία της, δηλαδή η ικανότητά της να διαχειρίζεται τους πόρους της, ώστε να μειώσει βαθμιαία τα ελλείμματα και να περιορίσει το χρέος.
            Σήμερα το πολιτικό μας σύστημα ανακάλυψε ξαφνικά το μεγάλο χρέος και το έλλειμμα της Ελλάδας.
Τη συνεχή κατάρρευση της ανταγωνιστικότητάς της ακόμα δεν την έχει ανακαλύψει. Και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτήν….
            Ενώ τώρα μόλις ανακαλύπτουν την απόλυτη ανικανότητα που επέδειξε η σημερινή κυβέρνηση να διαχειριστεί το έλλειμμα.
            Που αυτή η ανικανότητα μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.
            Προσέξτε:
Οι αγορές δεν ανησύχησαν τον Οκτώβριο, κι ας γνώριζαν πολύ καλά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών μας. Δεν ανησύχησαν ούτε ως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε το διψήφιο έλλειμμα του 2009. Μέχρι τότε τα spreads διακυμαίνονταν ανάμεσα στους 130 και τις 170 μονάδες βάσης. Δηλαδή κάτω από το ένα τρίτο απ’ εκεί που βρίσκονται σήμερα! Όλοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα μπορούσε ακόμα να διαχειριστεί το έλλειμμά της. Δεν είχε ακόμα κρίση δανεισμού.
            Τα spreads εκτοξεύθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση έδειξε ότι ούτε καταλάβαινε τι έπρεπε να κάνει, ούτε μέτρα έπαιρνε, για την ακρίβεια έκανε τα αντίθετα απ’ όσο έπρεπε να κάνει. Κι ύστερα άρχισε να φλερτάρει με το ΔΝΤ. Και οι αγορές τελικά την «έστειλαν» στο ΔΝΤ.
Ο κ. Παπανδρέου μας προκάλεσε προχθές κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για την πρόσφατη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009: Από το 12,7% στο 13,6%…
Απαντάω: Το ΠΑΣΟΚ ξεχνάει ότι έχει ακέραιες τις ευθύνες για τους τρείς τελευταίους μήνες του 2009. Ακούστε:
            — Τα δύο τρίτα της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρη την περσινή χρονιά σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, όταν κυβερνούσε πια το ΠΑΣΟΚ. Στη δική του διακυβέρνηση και εξ αιτίας του…
            — Το ίδιο αυτό τελευταίο τρίμηνο ακύρωσαν εισπράξεις του δημοσίου ή τις μετέθεσαν για την επόμενη χρονιά, το 2010: Όπως συνέβη με τους ημι-υπαίθριους χώρους, τα τέλη κυκλοφορίας και τα σκάφη αναψυχής.
            — Ακόμα στο ίδιο διάστημα του 2009 αύξησαν απότομα τις δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να εξοικονομήσουν πληρωμές από το επόμενο χρόνο, το 2010.
            — Τέλος, από τη πρώτη τους στιγμή παρέλυσαν ολόκληρο  τον κρατικό μηχανισμό με τις απίστευτες καθυστερήσεις διορισμού Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία. Κυρίως όμως διέλυσαν τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.
            Κι ύστερα αναρωτιούνται τι τους φταίει που το έλλειμμα έκλεισε ακόμα υψηλότερα από εκεί που το είχαν αρχικά υπολογίσει…
            Σίγουρα δεν τους φταίει η Νέα Δημοκρατία…
            Φίλες και φίλοι,
            Εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας. Η προηγούμενη διακυβέρνηση, η δική μας διακυβέρνηση, έκανε σφάλματα. Σοβαρά σφάλματα. Δεν πολέμησε τον κρατισμό, δεν επανίδρυσε το κράτος, δεν έλεγξε το χρέος. Συγκράτησε τα ελλείμματα, αλλά δεν αντέστρεψε τη συσσώρευση χρέους. Διόγκωσε το κράτος, δεν το συρρίκνωσε. Το διατήρησε μη λειτουργικό και αντιπαραγωγικό. Δεν το άλλαξε…
Υποτάχθηκε στην λογική του πολιτικού κόστους.
Κι εφ’ όσον δεν έκανε ό,τι είχε υποσχεθεί κι ό,τι όφειλε να κάνει  στην αρχή, όταν είχε άνεση κινήσεων και τη μεγάλη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ήταν πολύ δύσκολο να τα κάνει όλα αυτά αργότερα. Όταν πια είχε προκύψει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.
            Για όλα αυτά οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους οπαδούς μας, από τους ψηφοφόρους μας, από τον Ελληνικό λαό. Γιατί τα υποσχεθήκαμε και δεν τα κάναμε…
            Αλλά σίγουρα δεν θα απολογηθούμε σε εκείνους που κι όταν τα προσπάθησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, εκείνοι τις εμπόδισαν. Και κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε μια πρωτοβουλία να συμμαζέψει το χάος των δημοσίων οικονομικών, έβγαιναν «στα κεραμίδια» με το πιο αδίστακτο λαϊκισμό.  
Το ξαναλέω, παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ μια κρίση ελλείμματος κοινή σε όλη σχεδόν την Ευρώπη…
Ενώ σήμερα το ΠΑΣΟΚ παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, με μια κρίση δανεισμού, μοναδική σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου!
            Αγωνιστές και αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,
            Από την αρχή εκφράσαμε τη διαφωνία μας με την προοπτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γιατί γνωρίζουμε ότι θα μας επιβάλει νέα μέτρα που δεν τα αντέχει ούτε η Οικονομία μας ούτε η Κοινωνία μας. Κι όλα τα εισπρακτικά μέτρα που επιβάλλονται πια, βαθαίνουν την ύφεση περισσότερο απ’ όσο βελτιώνουν τα δημόσια οικονομικά.
            Θέλουμε να αποφύγουμε ένα φαύλο κύκλο: σκληρών μέτρων, μεγαλύτερης ύφεσης που θα φέρει μικρότερα δημόσια έσοδα και θα οδηγήσει σε ακόμα σκληρότερα μέτρα, κι ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα…
            Το μεγάλο πρόβλημα της Οικονομίας σήμερα είναι να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο!
            Αυτό είπαμε από την αρχή. Και προτείναμε άλλο «μίγμα» οικονομικής πολιτικής. Με πιο αποφασιστικά μέτρα για την πάταξη της σπατάλης. Και με συμπλήρωμα,  μέτρα μηδενικού ή χαμηλού κόστους για την τόνωση της Οικονομίας.
            Πήγαμε όμως και ένα βήμα πιο πέρα: Και ζητήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Η οποία ανέρχεται σε 300 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ και έχει μηδενική απόδοση! Κι όταν μια χώρα έχει κρίση δανεισμού δεν δικαιούται να αφήνει αναξιοποίητη μια τόσο μεγάλη περιουσία.
            Είπαμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο πλούσια… υπερχρεωμένη χώρα! Ακούγεται παράδοξο  αλλά δεν είναι. Έχουμε πλούτο αναξιοποίητο!
            Δεν ζητά, βέβαια, κανείς «να πουλήσουμε ασημικά». Αλλά οφείλουμε να «αξιοποιήσουμε» – δηλαδή να δώσουμε αξία – σε όλη την περιουσία μας, για να βγούμε από τη δεινή θέση.
            Κι υπάρχουν τρόποι να το επιτύχουμε αυτό, όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα. Κι αν κινηθούμε άμεσα και συστηματικά, μπορούμε να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα πολύ συντομότερα απ’ ό,τι πιστεύουν πολλοί…
            Να λοιπόν, μια από τις κορυφαίες προτάσεις μας. Τέτοιες θέσεις, με  συνεχή εμπλουτισμό με νέα μέτρα, νέες πρωτοβουλίες, νέες κατευθύνσεις, θα τις  παρουσιάσουμε όταν ανακοινωθεί από τον κ. Παπανδρέου η συμφωνία με το ΔΝΤ. Για την ώρα επιμένουμε στο εξής «τρίπτυχο»:
* Μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, άμεσα,  ώστε να μείνει ζωντανή η οικονομία μας σήμερα.
* Μέτρα διαρθρωτικά, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς μας άμεσα, ώστε να μείνει ζωντανή η Οικονομία μας και αύριο.
* Κι άμεσα μέτρα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, για να βγούμε από την κρίση υπερδανεισμού μεσοπρόθεσμα και να απαλλαγούμε από την ασφυκτική εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ώστε να απαλλαγούμε από τις «υπηρεσίες» του μιαν ώρα αρχύτερα.
            Χρειαζόμαστε και τα τρία αυτά στοιχεία πλέον για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε από τα τρία.
Έχει ρίξει «λευκή πετσέτα», μας έχει βάλει υπό κηδεμονία.
Και μας βυθίζει ακόμα περισσότερο στο φαύλο κύκλο…
            Στα δύσκολα που έρχονται η νέα Νέα Δημοκρατία πρέπει να διατηρήσει όρθια την Ελπίδα του Ελληνικού λαού. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ξανά. Απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το πώς να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία. Πώς να εμποδίσει την κοινωνία να αγκαλιάσει πάλι την Ελπίδα.
            Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια πρόβλημα για μας. Το πρόβλημά μας είναι να δώσουμε στο λαό την Ελπίδα, να πείσουμε για το Σχέδιό μας.
Να μετατρέψουμε το Σχέδιό μας σε Σωτηρία για τον τόπο.
            Αγωνιστές και αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας
            Η Ελλάδα μπήκε σε κρίσιμη καμπή της Ιστορίας της. Πληρώνει μεγάλες και βαριές αμαρτίες του πολιτικού της συστήματος. Που τώρα καταρρέει κι αυτό.
            Ο στόχος μας είναι απλός: Ενώ το ΠΑΣΟΚ, χρόνια τώρα, κολάκευε τα ελαττώματα του ελληνικού λαού, εμείς θα αναδείξουμε τις αρετές του. Και θα τον κάνουμε να πιστέψει ξανά στον εαυτό του και τις δυνάμεις του.
            Το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν καλλιέργησε το λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία, ενώ τώρα καλλιεργεί το φόβο. Εμείς καλλιεργούμε την Αυτοπεποίθηση και την Ελπίδα.
            Η νέα πραγματικότητα, όσο δύσκολη κι ανηφορική κι αν είναι, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απαισιοδοξία. Ούτε σε εθνική κατάθλιψη. Άλλοι θα οδηγηθούν σε κατάθλιψη. Σε κομματική κατάθλιψη μπαίνει το ΠΑΣΟΚ! Σε εθνική απαισιοδοξία εμείς δεν μπαίνουμε!          
Εμείς, αντίθετα, στόχο έχουμε μια νέα εθνική προσπάθεια:
– Πώς θα πετύχουμε την έξοδο από την κρίση μια ώρα αρχύτερα.
–Πώς θα μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης σε στέρεες βάσεις, με ανταγωνιστικότητα, μια ώρα αρχύτερα.
– Και πως στο μεταξύ θα μετριάσουμε τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.
Γιατί μην κάνετε λάθος: το πρώτο και κορυφαίο μέλημα κάθε σκεπτόμενου Έλληνα σήμερα είναι η ανεργία των νέων Ελλήνων.
Να βοηθήσουμε, λοιπόν, την ελληνική επιχείρηση, να αποτρέψουμε τα «λουκέτα», να σώσουμε όσες θέσεις εργασίας μπορούμε, να συγκρατήσουμε την άνοδο της ανεργίας.
            Αλλά για να μείνουμε όρθιοι και για να δώσουμε Ελπίδα στον Ελληνικό λαό, πρέπει να τον πείσουμε ότι ξεπεράσαμε και τις δικές μας αδυναμίες και τα δικά μας ελαττώματα και τα δικά μας «βαρίδια». Ό,τι δηλαδή, μας κρατάει ακόμα πίσω. Ό,τι κάνει ακόμα τον ελληνικό λαό να δυσπιστεί.
            Αυτό ακριβώς προχωράμε μέσα από το Συνέδριό μας.
            Το πρόβλημά μας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και η μισαλλόδοξη προπαγάνδα του.
            Όλα πείθουν ότι ο λαός την απορρίπτει.
            Το πρόβλημα είναι να αλλάξουμε εμείς την εικόνα της παράταξής μας. Κι αυτό ήδη προχωράει. Και πρέπει να το επιταχύνουμε.
            Η παλιά Νέα Δημοκρατία έκανε λάθη και τα πλήρωσε. Εδώ, όμως, φεύγουμε από το χθες, κάνουμε μια τομή στο χρόνο.
            Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω τα πράγματα με το όνομά τους.
            Η νέα Νέα Δημοκρατία μας ενώνει όλους και μας δεσμεύει όλους να κοιτάμε μπροστά και να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
            * Να έχουμε Σχέδιο, όταν οι άλλοι βολοδέρνουν πότε από δω πότε από κει.
* Να  έχουμε υπευθυνότητα, όταν οι άλλοι λαϊκίζουν, γιατί άλλη πολιτική δεν ξέρουν.
* Να έχουμε ανατρεπτική αποφασιστικότητα, όταν οι άλλοι διστάζουν, κάνουν πίσω, επαναλαμβάνουν τα ίδια στερεότυπα, ή παραιτούνται απ’ όλα.
* Και να δίνουμε κουράγιο σε όλους τους Έλληνες, όταν οι άλλοι σπέρνουν το φόβο.
Γι’ αυτό κλείνοντας, θέλω να σας πω κάτι μέσα από την καρδιά μου:
Κάθε συνάντησή μου μαζί σας,
κάθε επαφή μου με την οργανωμένη βάση του κόμματος, αλλά και τους απλούς οπαδούς μας, είναι για μένα έμπνευση και δύναμη.
Δίπλα σας να ξέρετε ότι σφυρηλατώ μέσα μου την πεποίθηση για όσα πρέπει να κάνω, για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρω.
Και θα τις πάρω!
Να μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
Δεν γυρίζω απ’ άκρη σ’ άκρη όλη τη χώρα, για να παρίσταμαι τυπικά στις προσυνεδριακές διασκέψεις.
Είμαι εδώ για να σας ακούσω.
Είμαι εδώ για να σας πω πως παίρνω τα μηνύματά σας.
Είμαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω
πως οι ρήξεις και οι ανατροπές που ζητάτε θα γίνουν πράξη.
Στο τέλος της προσυνεδριακής διαδικασίας, που κορυφώνεται με το Συνέδριο, βρίσκεται η αφετηρία των μεγάλων ανατροπών,
που απαιτείτε εσείς και η κοινωνία.
Ανατροπές που θα ξαφνιάσουν!
Σας το υπόσχομαι…
Ανατροπές που θα απαλλάξουν το κόμμα
από τα βάρη και τα «βαρίδια» του παρελθόντος
και θα του επιτρέψουν να ξανανοίξει τα φτερά του
σε καθαρούς ουρανούς Ελπίδας, Αισιοδοξίας και Νίκης!
Γιατί η κοινωνία μας περνά δύσκολες ώρες.
Οι πολίτες απογοητευμένοι αγωνιούν.
Η νέα σχέση εμπιστοσύνης
που πρέπει να δημιουργήσουμε με την κοινωνία και τους πολίτες, απορρίπτει τις γνωστές «λεπτές εσωκομματικές» ισορροπίες και τα φτιασιδώματα.
Η κοινωνία πια και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά απορρίπτουν την παλαιοκομματική λογική που θέλει να γίνουν τόσες αλλαγές, ώστε… τίποτε να μην αλλάξει!
Ο λαός μας και ιδιαίτερα οι δικοί μας οπαδοί, δεν θέλουν απλώς, απαιτούν ρήξεις και ανατροπές.
Ρήξεις με το χθες.
Και ανατροπές όλων όσων μας παγιδεύουν στο χθες.
Ας γνωρίζουν, λοιπόν, οι πάντες ότι το παρελθόν του καθενός κρίνεται.
Και «ισορροπίες» με το χθες δεν θα κάνω.
Πάω μπροστά και κοιτάω το μέλλον.
Και το πότε θα «κάνω ταμείο», θα το δείτε…
Και ξέρω τι ζητάτε!
Ξέρω τι απαιτεί η κοινωνία!
Μου το δείξατε και σήμερα!
Ξέρω τι πρέπει να κάνω!
Και θα το κάνω…
Αλλάζουμε, προχωράμε,  στοχεύουμε, νικάμε!
Αλλάζουμε και προχωράμε μαζί στο δρόμο της ελπίδας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Κορώνη: «Η Καστροπολιτεία δε θα ερημώσει!»

Καταγραφή

Σε ρήξη βρίσκονται οι ιδιοκτήτες περιουσιών εντός του Κάστρου της Κορώνης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η δεύτερη θέτει αυστηρούς όρους σε κάθε εργασία εντός και εκτός του Κάστρου, προς διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος της περιοχής αλλά και τη μη προσβολή του ιστορικού μνημείου.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες στη θέση «Λειβαδιά», έξω από τα ανατολικά τείχη του Κάστρου, κατέθεσαν αίτημα στην 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την κατασκευή κατηφορικής διόδου στην έξοδο της β΄ πύλης (του Κάστρου), που οδηγεί προς τα αγροτεμάχιά τους, μιας και δεν έχουν άλλη πρόσβαση σε αυτά. Η ημιτελής κλίμακα που κατασκευάστηκε πρόσφατα δεν τους εξυπηρετεί και, όπως υποστηρίζουν οι παλαιότεροι, στη θέση της υπήρχε κατηφορικό καλντερίμι.

Πλέον με την κατασκευή της συγκεκριμένης σκάλας δεν μπορούν οι αγρότες να κατεβάσουν τα μικρά γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν, ούτε να ανεβάσουν τους καρπούς της παραγωγής τους.
Η απάντηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν αρνητική, χωρίς να αποκλείεται κάποια μελλοντική μελέτη και κατασκευή, επειδή μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν πώς ακριβώς ήταν αρχικά το συγκεκριμένο σημείο.
Ωστόσο, δυσφορία προκαλεί στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων στη θέση «Λειβαδιά» το γεγονός ότι η διευθύντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Ευγενία Χαλκιά, τους χαρακτήρισε «φερόμενους» ιδιοκτήτες, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν στην κατοχή τους. «Είμαστε νόμιμοι ιδιοκτήτες και όχι καταληψίες» απαντούν οι κάτοικοι του Κάστρου και δηλώνουν πως δε θα εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, όσο κι αν τους προκαλούν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας με τη στάση τους.
Σκοπεύουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κάθε νόμιμο τρόπο και όλοι μαζί θα φροντίσουν να διατηρήσουν ζωντανή την Καστροπολιτεία της Κορώνης, όπως αυτές της Ρόδου, της Μονεμβασιάς και των Ιωαννίνων. Το αξίζει άλλωστε!

“ΘΑΡΡΟΣ” 24/04/2010

Ομιλία Σαμαρά αύριο στην Καλαμάτα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/04/2010

Ζημιά 1,5 εκ. ευρώ προκάλεσε η πυρκαγιά

Καταγραφή “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/04/2010

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ Καλαμάτα και Πύλος λιμάνια για κρουαζιέρες

image

Η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα ανοίγει προοπτικές για τουρισμό κρουαζιέρας στη Μεσσηνία. Οι τουριστικοί πράκτορες της Καλαμάτας επισημαίνουν ωστόσο ότι χρειάζεται δουλειά στον
τομέα της προώθησης και στις υποδομές.
Ο Δημήτρης Μανιάτης πιστεύει ότι η άρση του καμποτάζ θα λειτουργήσει θετικά τόσο για το λιμάνι της Καλαμάτας, καθώς και της Πύλου. Βέβαια “για φέτος οι κρουαζιέρες έχουν ήδη προγραμματιστεί - πρέπει όμως να ξεκινήσει μια προσπάθεια για να δοθούν από του χρόνου κίνητρα στις εταιρείες να προσεγγίζουν τα μεσσηνιακά λιμάνια“, επισημαίνει. Στην πράξη αυτό σημαίνει “διαφήμιση της Αρχαίας Μεσσήνης, μείωση των λιμενικών τελών και καλές τιμές στα είδη που χρειάζονται τα κρουαζιερόπλοια για τον ανεφοδιασμό τους“. Ωστόσο - τονίζει- η βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε ένα από τα δύο λιμάνια στο νομό. Για τον κ. Μανιάτη πλεονέκτημα έχει το λιμάνι της Καλαμάτας γιατί οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μνημεία της πόλης στις λίγες ώρες που θα μείνουν. Κυρίως όμως “είναι πιο κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη και η απόσταση από
αρχαιολογικούς χώρους μετράει καθοριστικά“.
Ο Βασίλης Τριγκιλίδας πιστεύει επίσης ότι με την άρση του καμποτάζ “ανοίγονται τεράστιες προοπτικές για το νομό“. Επιπλέον -τονίζει- η Μεσσηνία είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι όμορων νομών γιατί έχει δύο λιμάνια. Πάντως για τον κ. Τριγκιλίδα μεγαλύτερες δυνατότητες έχει το λιμάνι της Πύλου “λόγω της γεωγραφικής και φυσικής του θέσης“. Και εξηγεί: “Ενα κρουαζιερόπλοιο θα προσεγγίσει το λιμάνι της Πύλου χωρίς να παρεκκλίνει της πορείας - ενώ για να μπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο και να προσεγγίσει το λιμάνι της Καλαμάτας θέλει δυο ώρες, που σημαίνει για την εταιρεία παραπάνω κόστος και χρόνο“. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας χρειάζεται ανάπτυξη των υποδομών - από ένα κιόσκι για πληροφορίες στο λιμάνι μέχρι την βελτίωση του οδικού δικτύου στο νομό.
Ο Δημήτρης Κατσίρης από την πλευρά του εκτιμά ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για την ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας στη Μεσσηνία. “Η άρση του καμποτάζ δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της Μεσσηνίας“, τόνισε. “Τα λιμενικά τέλη στο λιμάνι της Καλαμάτας είναι ακριβά σε σχέση με άλλα λιμάνια και οι μεγάλοι αρχαιολογικοί προορισμοί όπως ο Μυστράς, οι Μυκήνες και η Αρχαία Μεσσήνη είτε είναι μακριά είτε το οδικό δίκτυο που οδηγεί σε αυτούς τραγικό“, εξηγεί. Επιπλέον, “στο νομό δεν έχουμε ξεναγούς και θα πρέπει να φέρουμε από την Αθήνα“.
Ο Γιώργος Καρελάς θεωρεί ότι η άρση του καμποτάζ ανοίγει μεγάλες προοπτικές στη Μεσσηνία. Ωστόσο “χρειάζονται υποδομές, που είναι μηδενικές στο νομό και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο ώστε ο επισκέπτης να φτάνει γρήγορα και με ασφάλεια σε
σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους“. Επισημαίνει, επίσης, ότι “για να αναπτυχθεί ο τουρισμός κρουαζιέρας χρειάζονται στοχευμένες δράσεις και συντονισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση“. Ακόμη ο κ. Καρελάς εκτιμά ότι το λιμάνι της Πύλου ναι μεν οδηγεί σε σημαντικούς αρχαιολογικούς προορισμούς, όπως τα ανάκτορα του Νέστορα και το κάστρο της Μεθώνης, επισημαίνει όμως ότι αυτά τα μνημεία έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και η εικόνα εγκατάλειψης δεν θα αρέσει στους επισκέπτες.
Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος (Travel Center) πιστεύει πάντως πως υπερτερεί το λιμάνι της Πύλου γιατί η πρόσβαση των κρουαζιερόπλοιων είναι πιο εύκολη. “Ο χρόνος για να μπει ένα κρουαζιερόπλοιο στο Μεσσηνιακό Κόλπο για να προσεγγίσει το λιμάνι της Καλαμάτας είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάδειξή του“, επισημαίνει. Τονίζει δε πως για να αναπτυχθεί στη Μεσσηνία ο τουρισμός κρουαζιέρας χρειάζεται “διαφήμιση και υποδομές“. Και συμπληρώνει: “Προοπτικές υπάρχουν, χρειάζεται
όμως τρέξιμο για να πείσουμε τις εταιρείες ότι τους συμφέρει να προσεγγίζουν τα λιμάνια μας“. Η ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης και η μείωση των λιμενικών τελών -πιστεύει- ότι θα έκαναν πιο ελκυστικό το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο άλλωστε είναι πιο κοντά στο Μυστρά και τη Μονεμβασιά.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/04/2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Σταθμοί μεταφόρτωσης στο μέλλον οι δεματοποιητές

image
Ως χώροι μεταφόρτωσης των απορριμμάτων προς τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης προορίζονται να λειτουργήσουν οι δεματοποιητές στο πλαίσιο του νέου περιφερειακού σχεδιασμού.
Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης στη συνάντηση που είχε, προχθές, στην Τρίπολη, με τους προέδρους των φορέων διαχείρισης από τους 5 νομούς.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι επείγει η αποκατάσταση 71 ακόμα ενεργών χωματερών -και 79 ανενεργών- στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία και θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2010 να έχουμε ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, να έχουμε χωροθετήσει τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και επομένως να έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα ολοκληρωτικά, αποτελεσματικά και τελεσίδικα» τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας παράλληλα: «Η εγκατάσταση και η λειτουργία των δεματοποιητών δεν αποτελεί τη λύση, αλλά ένα μέρος της λύσης εφ’ όσον η προοπτική της λειτουργίας τους δεν είναι απλώς η δεματοποίηση και η απόθεση κάπου των απορριμμάτων, αλλά να μετατραπούν σε σταθμούς μεταφόρτωσης και τα απορρίμματα από το χώρο του δεματοποιητή να πηγαίνουν στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης για επεξεργασία».
«ΠΕΝΤΕ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ»
Ο γενικός γραμματέας μίλησε για 5 «χαμένα χρόνια», παραδέχθηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου «είναι η τελευταία στην κατάταξη στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα», μίλησε για μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες του και ζήτησε τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής, αλλά και των πολιτών -«ολοκληρωμένη λύση θα δοθεί όταν ενισχύσουμε αποτελεσματικά, κατ’ αρχήν, το πρώτο στάδιο της διαχείρισης που είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή» τόνισε.
Αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση, ο Φ. Χατζημιχάλης έθεσε το ζήτημα της μεταβατικής αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων, μέσα από την εγκατάσταση και τη λειτουργία των δεματοποιητών, η οποία -όπως τόνισε- «δεν αποτελεί λύση, αλλά μέρος της».
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ Τόνισε παράλληλα ότι άμεση ανάγκη αποτελεί και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην Πελοπόννησο: «Υπάρχουν 79 ανενεργοί ΧΑΔΑ που πρέπει να αποκατασταθούν και 71 που λειτουργούν ακόμη. Για την άμεση αποκατάσταση αυτών των ΧΑΔΑ ζήτησα από τους φορείς την εξουσιοδότηση να αναλάβει η Περιφέρεια την αποκατάσταση. Μελέτες υπάρχουν και η Περιφέρεια με πολύ συνοπτικές διαδικασίες, γρήγορες και αποτελεσματικές, διαθέτοντας και τους
αναγκαίους πόρους θα προχωρήσει στην αποκατάστασή τους».
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το εσπευσμένο του πράγματος δεν προκύπτει από την απειλή επιβολής ποινών από την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Είναι ντροπή για μας να λέμε ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τους ΧΑΔΑ ή να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων επειδή το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή
Ενωση. Δεν το επιβάλλει η Ε.Ε. αλλά το επιβάλλουν οι αρχές μας, το επιβάλλει ο πολιτισμός μας, το επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών. Άρα κινούμαστε με γνώμονα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών παίρνοντας υπόψη βεβαίως και τις απαιτήσεις της Ε.Ε.».
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις και έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, γνωστοποίησε ότι δεν θα καμφθεί από αντιδράσεις: «Τα σκουπίδια που πρέπει να διαχειριστούμε είναι σκουπίδια που παράγει η κοινωνία μας. Πρέπει λοιπόν η κοινωνία μας και εμείς ως Πολιτεία να αντιμετωπίσουμε το θέμα και θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά όπου χρειάζεται και όπως χρειάζεται.
Η εγκατάσταση δεματοποιητών δεν με τρομάζει καθόλου. Η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει πάντα όταν οι τοπικές κοινωνίες είναι ενημερωμένες και συμμέτοχες στην προσπάθεια. Είναι υποχρέωσή μου να ενημερώσω τις τοπικές κοινωνίες και ζητώ ταυτόχρονα από αυτές τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με φοβίζει περισσότερο η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων σήμερα σε ρέματα, σε χείμαρρους και σε δασικές περιοχές, με τρομοκρατεί το ενδεχόμενο να υπάρξει έστω και μία πυρκαγιά ακόμη στην Πελοπόννησο από ανεξέλεγκτη χωματερή, με τρομάζει το πρόβλημα που δημιουργείται στον υπόγειο υδροφορέα από την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων ή λυματολάσπης ή αποβλήτων ελαιοτριβείων, τυροκομείων, σφαγείων κ.λπ.».
«ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ» «Καθείς εφ’ ω ετάχθη» ήταν η άποψη που εξέφρασε ο περιφερειάρχης αναφορικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων, αλλά και των ευθυνών, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν νιώθει καμία πίεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να σπεύσει σε λύσεις:
«Δεν αισθάνομαι πίεση από την υπουργό, με την οποία συνεργάζομαι στενά, αρμονικά και αποτελεσματικά. Αισθάνομαι την πίεση από το πρόβλημα γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Πέντε χρόνια τα θεωρώ χαμένα χρόνια. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη για τη διαχείριση και τη συλλογή των απορριμμάτων. Ευθύνη για τη διαχείρισή τους έχουν και οι φορείς διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που υπάρχουν. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Πολιτεία έχει τη δική της ευθύνη. Καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όπου υπάρχει εμπλοκή η λύση θα δίνεται από μας» κατέληξε.
ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Μέσα από συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης των 5 νομών επιδιώκει ο Φ. Χατζημιχάλης να δοθούν λύσεις, τόσο σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, όσο και στην πορεία προς την ολοκληρωμένη
λύση -επικρίνοντας παράλληλα το συγκεντρωτικό τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, έδρασε ο τέως περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος προκαλώντας ουσιαστικά την αδράνεια των φορέων: «Δίνω ένα δίκιο στους φορείς γιατί η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας είχε αναλάβει ουσιαστικά την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος μόνη της και αυτό οδήγησε σε εξουσιοδοτήσεις, αλλά ταυτόχρονα και σε καθυστερήσεις και εμπλοκές. Εγώ έχω μια διαφορετική λογική. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Πολιτείας ή του περιφερειάρχη. Το πρόβλημα είναι της κοινωνίας, των φορέων της και της Πολιτείας. Άρα λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια θα πάμε όλοι μαζί. Όμως εφ’ όσον
κάπου μπλοκάρει η αντιμετώπιση του προβλήματος, η ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία που θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα κινηθεί με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Το ίδιο θα κάνει η Πολιτεία και επιβάλλοντας κυρώσεις εκεί που υπάρχει άρνηση συνεργασίας και δημιουργία προβλημάτων. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να σαμποτάρεται η λύση του προβλήματος για πρόσκαιρα πολιτικά και μικροκομματικά οφέλη. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται δεκτό γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες υπερβαίνει κατά πολύ τα συμφέροντα όλων μας. Το κόστος για τους πολίτες δεν είναι μόνο οικονομικό κόστος, αφού σήμερα κάθε δήμος πληρώνει 150 ευρώ τον τόνο για τη μεταφορά των απορριμμάτων και δεν ξέρουμε που πηγαίνουν αυτά τα απορρίμματα. Το πρόβλημα είναι και περιβαλλοντικό. Είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας που προκαλείται από την καύση απορριμμάτων και τις διοξίνες που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και στα εδάφη της περιοχής. Αυτές δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές παραγωγές, στα προϊόντα που παράγονται και που καταναλώνουν οι πολίτες. Θέλω να δηλώσω ότι και σε αυτόν τον τομέα θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί. Δεν πρόκειται να ανεχθώ συνειδητή καύση απορριμμάτων από κανένα δήμο».¨
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/04/2010

Κύριε Περιφερειάρχη,
κανείς δεν λέει ότι στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν υπήρξαν παραλήψεις και καθυστερήσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πριν όμως την ΝΔ υπήρξαν οι κυβερνήσεις Σημίτη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έπρεπε η χώρα μας – με εντολή της κοινότητας- να βρει τις λύσεις, κάτι που δεν έκανε γιατί έψαχνε τη λύση στους ξεπερασμένους ΧΥΤΑ.
Αφήστε επομένως τις αποδόσεις ευθυνών και προσπαθήστε να δώσετε τις άριστες και προηγμένες λύσεις για να μην έχουμε μετά από λίγο πάλι ανυπέρβλητα προβλήματα.
Κώστας....

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Επισπεύδεται η εγκατάσταση δεματοποιητών σκουπιδιών

Καταγραφή
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/04/2010

Δήμαρχε, όπως καταλαβαίνεις ο δεματοποιητής δεν πρόκειται να φύγει από την Πύλο. “Τσάμπα μάγκας” το παίζεις τώρα που μας λες ότι άλλαξες γνώμη και θέλεις να φύγει. Εδώ θα εγκαταστήσουν και εκεί που δεν υπάρχουν και θα απομακρύνουν τον έτοιμο;
Όσο για το νέο σχεδιασμό καλύτερα να μην μιλάμε όταν προσδιορίζεται παραμονές δημοτικών εκλογών.
Κώστας...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας μιλάει στο Amen.gr για το ζήτημα της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στη δημοτική γλώσσα

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2206

Ασθενής Τούρκος ναυτικός με Super Puma στην Καλαμάτα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/04/2010

Να αποκαταστήσουν την ιστορία για Επικούριο ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ Δ. ΔΡΑΚΟΣ

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/04/2010

Μελετητής για το δρόμο Φιλιατρά - Μαραθούπολη

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/04/2010

Το “Costa Navarino” ανοίγει στις 20 Μαΐου

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/04/2010

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ονόματα Καλαματιανών στη λίστα της γιάφκας

Ονόματα και στοιχεία Καλαματιανών, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει στην πλειοψηφία της η λίστα που είχε στη διάθεσή του ο «Επαναστατικός Αγώνας» για τη δημιουργία πλαστών ταυτοτήτων.
Φαίνεται πως οι φερόμενοι ως τρομοκράτες είχαν ιδιαίτερη προτίμηση αλλά και πρόσβαση σε στοιχεία κυρίως Μεσσηνίων που είχαν χάσει τις ταυτότητές τους. Δύο από τα ονόματα, αυτά των Δημοσθένη Μανδαλώζη και Αναστάσιου Γριβοκωστόπουλου, είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ενοικίαση χώρων.

Αναλυτικά στοιχεία
Ανάμεσα στα ευρήματα της 2ης γιάφκας που άνοιξαν τη Δευτέρα οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, σε διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Αιγίνης και Ύδρας στην Κυψέλη, βρήκαν αντικείμενα για κατασκευή πλαστών δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, όπως εντυπώματα στρογγυλών σφραγίδων Αστυνομικής Υπηρεσίας και φύλλα χάρτου με στοιχεία ταυτότητας προσώπων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα περιέχει 26 ονόματα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε πλαστές ταυτότητες. Είχαν αναλυτικά στοιχεία ταυτότητας ανθρώπων που τις είχαν χάσει, ενώ η πλειοψηφία των ονομάτων ανήκει σε Καλαματιανούς.

Λίστα
Μάλιστα, φαίνεται ότι τα μέλη της Οργάνωσης είχαν προτίμηση στα περίεργα ή έστω σπάνια ονόματα, καθώς στον κατάλογο υπήρχαν και κάποια όπως... Αννίβας.
Η Αστυνομία εκτιμά ότι αυτά έχουν προέλθει από κάποιον εργαζόμενο σε δημόσια υπηρεσία, καθώς υπήρχαν αναλυτικά προσωπικά στοιχεία, επαγγελματική κατάσταση και τόπος διαμονής, όπως η Θουρία στην περίπτωση του πραγματικού Δημοσθένη Μανδαλώζη, β΄ μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού, ο οποίος είχε δηλώσει απώλεια κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού στην Ιταλία το 2004.
Ωστόσο, μέχρι και τη μηχανοργάνωση αυτών των υπηρεσιών της Αστυνομίας, τα στοιχεία όσων είχαν χάσει δελτία ταυτότητας αποστέλλονταν ανά τρίμηνο με μορφή λίστας στα κεντρικά στην Αθήνα για ενημέρωση.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από την Καλαμάτα, όταν στις αρχές Μαρτίου η ιδιοκτήτρια του γκαράζ προσπάθησε να βρει τον ενοικιαστή Δημοσθένη Μανδαλώζη, διότι δεν είχε καταβάλει τα ενοίκια και ενημέρωσε τον πατέρα του. Αυτός (συνταξιούχος πυροσβέστης), γνωρίζοντας ότι ο γιος του έχει χάσει την ταυτότητά του και δεν έχει νοικιάσει το συγκεκριμένο χώρο, ενημέρωσε την Αστυνομία και εν συνεχεία την Αντιτρομοκρατική.

“ΘΑΡΡΟΣ” 22/03/2010

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Παγκράτιο: Η Ελληνική πολεμική τέχνη

image

Η μυθολογία θέλει το άθλημα να προέρχεται από τον Θησέα, που επιστράτευσε ένα συνδυασμό πάλης και πυγμής για να νικήσει τον Μινώταυρο. Κατά μια ανάλογη εκδοχή, ο Ηρακλής κατέβαλε με αυτό το λιοντάρι της Νεμέας. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες εισήχθη το 648 π.Χ. Μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου διαδόθηκε στην Ασία και στοιχεία του αποτέλεσαν τη βάση για να αναπτυχθούν άλλες πολεμικές τέχνες και συστήματα. Στην εποχή μας, επιχειρείται η αναβίωση και διάδοση του Παγκρατίου, ενώ προσπάθειες γίνονται, ώστε να αποτελέσει άθλημα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην Καλαμάτα άνοιξε πρόσφατα η πρώτη Σχολή Παγκρατίου. Ο Θεμιστοκλής Αμέρικας, αθλητής σε ποικίλες πολεμικές τέχνες αλλά και του Παγκρατίου, έζησε στις ΗΠΑ για σαράντα χρόνια, εργάστηκε για τη διάδοση του αρχαιοελληνικού αγωνίσματος και επέστρεψε στη γενέτειρά του Καλαμάτα, προκειμένου να μοιραστεί τις γνώσεις του με τις νεότερες γενιές. Τον συναντήσαμε στη σχολή του, στην οδό Σανταρόζα 7, και μας μίλησε για τη «μητέρα των πολεμικών τεχνών».

Τι είναι το Παγκράτιο; του ζήτησα να μας εξηγήσει με απλά λόγια το αγώνισμα. «Το Παγκράτιο συνδυάζει την πυγμή και τα λακτίσματα, στοιχεία από την πυγμαχία, το πυξ - λαξ και την πάλη», απάντησε ο κ. Αμέρικας. «Στόχος δεν είναι η εξόντωση του αντιπάλου, αλλά η εξουδετέρωσή του, η “υποταγή” του. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή, πειθαρχία στο πρόγραμμα και προπόνηση. Σημαντικές είναι οι αναπνοές. Το Παγκράτιο είναι φιλοσοφία. Εγώ δουλεύω πολύ με την ταχύτητα, αυτοσυγκέντρωση, χαλάρωση, δουλεύω πολύ με την τεχνική, με βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Για το Παγκράτιο δεν απαιτείται ειδική φυσική κατάσταση. Τη φυσική κατάσταση την αποκτούν εδώ, στη σχολή. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο σε παιδιά που δεν έχουν πειθαρχία ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συγκέντρωση. Προσφέρει αυτοάμυνα, καλή φυσική κατάσταση, αλλά και εσωτερική ισορροπία».
«Όσο για την ιστορία του», εξακολούθησε, «εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ., στην 33η Ολυμπιάδα. Ο πρώτος ολυμπιονίκης ήταν ο Λύγδαμης από τις Συρακούσες. Το 200 π.Χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες εισήγαγαν και το “Παγκράτιο παίδων”. Ο Μέγας Αλέξανδρος το διέδωσε στις χώρες από όπου πέρασε. Μετά την κατάκτηση των Ρωμαίων, τα πράγματα αλλοιωθήκαν. Το Παγκράτιο άρχισε να ξεχνιέται. Όμως, τα αποκλάδια του είχαν εν τω μεταξύ δημιουργήσει ρίζες και από το Παγκράτιο ξεκίνησαν πολλά άλλα συστήματα. Δε σημαίνει ότι πέθανε το Παγκράτιο. Το Παγκράτιο πάντα ήταν ζωντανό μέσα σε άλλα αθλήματα».
Ο Θεμιστοκλής Αμέρικας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λος Άντζελες. Αθλητής, πήρε μέρος σε αγώνες, παρουσίασε το άθλημα στην Αμερική, ενώ παράλληλα εργάσθηκε στον αμερικανικό στρατό. Στην Καλαμάτα γιατί επέστρεψε;
«Γεννήθηκα στη Ναυαρίνου, εκεί είναι το πατρικό μου σπίτι», απαντά. «Ποτέ δεν ξέχασα την πατρίδα. Πάντα παρουσίαζα το Παγκράτιο και ως μητέρα των πολεμικών τεχνών. Έχω εντρυφήσει σε πολλά αθλήματα. Πήρα το μονοπάτι αυτό ώστε να ανακαλύψω τα ίχνη του αρχαίου ελληνικού παγκρατίου και να το διδάξω όσο το δυνατό πληρέστερα. Νομίζω ότι τα κατάφερα. Στην Καλαμάτα επέστρεψα το καλοκαίρι του 2009. Πέρασα κάποιον χρόνο αναζητώντας τον κατάλληλο χώρο για να φτιάξω τη σχολή και από το φθινόπωρο που μας πέρασε τη λειτουργώ. Έτσι, η Καλαμάτα απόκτησε την πρώτη της σχολή. Εύχομαι ο κόσμος να το αγαπήσει, όπως το αγάπησα κι εγώ. Το διδάσκω με τον αρχαίο μαχητικό τρόπο, ως ολιστικό σύστημα άθλησης. Εδώ και τριάντα πέντε χρόνια ασχολούμαι με το Παγκράτιο και, με το πάθος και την αγάπη που έχω για την πατρίδα μου, ήρθα να το παρουσιάσω στην Καλαμάτα. Είναι ελληνικό, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους και ελπίζω να δώσω μια ώθηση σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας».
Από τους Καλαματιανούς υπάρχει ενδιαφέρον; «Ο κόσμος έχει θέληση, τον ενδιαφέρει να αναζωογονήσει την κληρονομιά μας. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ανθρώπους στην Καλαμάτα να μάθουν το Παγκράτιο. Διαφόρων ηλικιών. Υπάρχουν τμήματα από 10 έως 16 ετών και οι μεγαλύτεροι, άντρες και γυναίκες. Είναι εξαιρετική αυτοάμυνα και για τα δύο φύλα. Όταν το έδαφος έχει προετοιμαστεί, θα ξεκινήσω και τμήμα αγωνιστικού παγκρατίου, σε πιο επαγγελματικό επίπεδο».
«Το Παγκράτιο και ο αθλητισμός, στη σύγχρονη Ελλάδα, πρέπει να σημαίνουν την καλλιέργεια του ακέραιου ανθρώπου, το αδιαίρετο σώματος και πνεύματος, καθώς το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο», υπογραμμίζει. «Αυτό το ιδανικό πρέπει να περάσει από γενιά σε γενιά και αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ μέσα από τη σχολή που ξεκίνησα στην Καλαμάτα. Η σχέση της ζωής είναι σχέση αμοιβαιότητας και ανταλλαγής, ένας συνεχής κύκλος ανανέωσης».
Πώς βλέπει το μέλλον του αθλήματος; «Αυτή τη στιγμή, γίνονται μεγάλες προσπάθειες στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική για να αναβιώσει το Παγκράτιο και με αγώνες. Έχει φτάσει σε ένα καλό σημείο, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Χρειάζονται μεγάλοι αγώνες, υποστήριξη από το κοινό, αλλά και την Πολιτεία και πιστεύω ότι το Παγκράτιο έχει πολλές πιθανότητες να ξαναγίνει ολυμπιακό άθλημα. Έχω, μάλιστα, συζητήσει και με τον Πέτρο Θέμελη, ώστε το 2012, πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, να διοργανώσουμε μια παράσταση στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Στάδιο, με προσκεκλημένους αθλητές και φίλους του Παγκρατίου, για να κατορθώσουμε μια παγκόσμια προβολή».

“ΘΑΡΡΟΣ” 21/04/2010

Η ιστορικότητα του Επικούριου Απόλλωνα

image

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/04/2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΡΑΚΟΥ ΣΕ ΓΚΕΡΕΚΟΥ Για εγκαίνια αεροπορικής σύνδεσης και ξενάγηση στην ΠΟΤΑ

image

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/04/2010

“ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” Ο μύθος του ανωφελούς κώνωπα

Καταγραφή

Δεδομένο είναι το γεγονός ότι ο “Καποδίστριας” απέτυχε. Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αν ρωτήσεις έναν Έλληνα για τις συνενώσεις του “Καποδίστρια” θα σου απαντήσει αρνητικά, αν δε γελάσει. Επιπροσθέτως οι ίδιοι αρμόδιοι που χάραξαν στο χάρτη τους δήμους, οι ίδιοι μιλούσαν για “Καποδίστρια 2”. Αυτό εάν δεν ονομάζεται προχειρότητα, πώς ονομάζεται;
Ουδείς μπορεί να απαντήσει τι ωφέλησε την ελληνική κοινωνία ο “Καποδίστριας 1” αφού, όπως προαναφέρθηκε, οι αρμόδιοι όταν κατάλαβαν την αποτυχία έκαναν λόγο για “Καποδίστρια 2”. Ο εμπνευσμένος μυθοπλάστης αλλά πάντα επίκαιρος Αίσωπος σε έναν μύθο του λέει:Ηταν κάποτε σ’ ένα λιβάδι ένα βόδι και έβοσκε. Ενα κουνούπι πήγε και έκατσε πάνω στο κέρατό του. Έκατσε αρκετές ώρες μέχρι που αποφάσισε να αλλάξει μέρος. Πριν να φύγει ευγενικά σκεπτόμενο είπε στο βόδι: Βόδι θα φύγω και θα σ’ αφήσω μόνο σου, να μη σε κουράσω τόσες ώρες. Το βόδι τού αποκρίθηκε: Ούτε κατάλαβα πότε ήρθες, ούτε και θα καταλάβω πότε θα φύγεις.
Μέχρι και ο Αίσωπος διαπραγματεύεται το ανώφελο.
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιοι εξουσιαστές και τότε και σήμερα βαφτίζουν τις συνενώσεις δίνοντάς τους κορυφαία ιστορικά ονόματα προκειμένου να σοβαρέψουν την προχειρότητά τους.
Το “Καποδίστριας 2” έφυγε από το λεξιλόγιό τους διότι το ίδιο όνομα, στο ίδιο ζήτημα, θα επιβεβαίωνε την ανώφελη ενέργειά τους, και βάφτισαν την καινούργια μέθοδο “Καλλικράτη”. Μέχρι σήμερα τα ΙΤΑ και οι ΤΕΔΚ έχουν συνεδριάσει άλλοτε παίρνοντας αποφάσεις και άλλοτε όχι. Όποιος άνθρωπος με σχετικές γνώσεις πολιτικής έχει παρακολουθήσει συνεδριάσεις για  τον “Καλλικράτη”, τρία πράγματα κατάλαβε.
Πρώτον: Το μύθο του ανωφελούς κώνωπα, δεύτερον τη διαβούλευση για τον “Καλλικράτη” με μοναδικά κριτήρια την πολιτικοϊδεολογική πλατφόρμα του ομιλούντος και, τρίτον, το προσωπικό του δημοτικό μέλλον.
Όλοι κοιτάμε με θολό βλέμμα τις διαβουλεύσεις, γιατί θολά είναι ακόμα τα γεωγραφικά όρια των δήμων που θα συνενωθούν. Αφού ο πολίτης και τότε και σήμερα δεν έπαιζε κανέναν ρόλο για τον τόπο του,έστω να εκφράσει την άποψή του, ο “Καλλικράτης” θα υποστεί τις συνέπειες του ανωφελούς, διότι η ίδια η εξουσία θα χαράξει τα γεωγραφικά όρια, θα παραχαράξει την Ιστορία και θα παραλείψει τον πολίτη ο οποίος γνωρίζει καλύτερα όλων τις τοπικές αδυναμίες, όπως γνωρίζει και τα πλεονεκτήματα του τόπου του. Οι δήμοι που θα καταργηθούν με τον “Καλλικράτη” υπέστησαν τόσα χρόνια το “βάρος” του κώνωπος, δηλαδή ανύπαρκτο βάρος, δηλαδή τίποτα.
Ποιος εγγυάται ότι η σμίκρυνση των δήμων με τα κριτήρια που ο καθένας αρμόδιος προβάλλει, οι επόμενοι δήμοι θα είναι βιώσιμοι και λειτουργικοί. Πολλοί τώρα θυμήθηκαν με τη διαβούλευση τις τέσσερις επαρχίες της Μεσσηνίας, προτείνοντας έναν δήμο ανά επαρχία. Αυτό δεν “περπάτησε” διότι θα δημιουργούσε δήμους-μαμούθ. Κατόπιν τούτου συζητήθηκε το νούμερο οκτώ, δύο δήμοι ανά επαρχία. Μετά απ’ αυτό θεωρήθηκαν οι δήμοι αριθμητικά πολλοί. Μέχρι και σήμερα παίζουνε την κολοκυθιά ανάλογα με τις προσβάσεις που έχουν μερικοί στο υπουργείο Εσωτερικών.
Απορίας άξιον είναι ότι οι βουλευτές δεν έχουν να προτείνουν τίποτα. Το τελευταίο σενάριο θέλει δήμο στη Μάνη, καθώς και Χώρα, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, να συνενώνονται με την Κυπαρισσία. Αν “περπατήσει” αυτό τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κυπαρισσίας θα φτάσουν μέχρι τη Βοϊδοκοιλιά, όπου εκεί βρίσκονται τα όρια των Δήμων Πύλου και Νέστορος. Και τούτο διότι ο νόμος λέει ότι οι δήμοι που θα καταργηθούν και θα συνενωθούν με άλλους θα “παρασύρουν” και τα δημοτικά τους διαμερίσματα.
Το τελευταίο παράδειγμα αναφέρθηκε προκειμένου να μάθει ο κόσμος με τι προχειρότητα οι χαράκτες καθαρίζουν το μέλλον μας, αλλά το βασικότερο όλων το μέλλον των παιδιών μας.
Πρόταση; Δημοψήφισμα…
Ας διατηρήσουν οι χαράκτες το πλεονέκτημα του αριθμού των δήμων. Εμείς όμως να ψηφίσουμε για το γεγονός που θεωρούμε σωστό να συνενωθούμε ώστε εμείς και μόνο εμείς να έχουμε την ευθύνη του μέλλοντός μας.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/04/2010