Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΦΟΔΣΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ Σύμβαση για τη διαχείριση των σύμμικτων απορριμμάτων


Προγραμματική σύμβαση με το ΦΟΔΣΑ Μεσσηνίας και  την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης αστικών σύμμικτων απορριμμάτων στη θέση "Αγιος Νικόλαος" Πύλου, πρόκειται να υπογράψει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο σχέδιο της σύμβασης επισημαίνεται η προοπτική της επιλογής ιδιώτη ανάδοχου που θα αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας. Ειδικότερα, στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων αναφέρεται ότι ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει μεταξύ άλλων «και τη δημοπράτηση ανάδειξης του αναδόχου.
Ωστόσο σε περίπτωση δήλωσης σχετικής λειτουργικής και οικονομικής αδυναμίας του ΦΟΔΣΑ, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος αναλαμβάνει τη δημοπράτηση ανάδειξης του αναδόχου». Το κόστος λειτουργίας της μονάδας δεματοποίησης ανέρχεται στα 172.500 ευρώ με ΦΠΑ για παραγωγή 7.000 δεμάτων σε διάστημα περίπου 5 μηνών. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης δήλωσε στην "Ε" ότι μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής των 7.000 δεμάτων, ο δήμος στοχεύει στη λειτουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και κομπόστ στον ίδιο χώρο μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.     

  Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/01/2012

Το αν θα ξεκινήσει κάποτε η εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέλει να αποδειχθεί, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε το ότι ζούμε στην Ελλάδα. 
ΟΙ μπάλες που συσσωρεύονται (βλέπε φωτογραφία) αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τις πέντε χιλιάδες (5.000) και έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του διαμορφωμένου χώρου. Αν προσθέσουμε και τις επτά χιλιάδες (7.000) που προβλέπεται να δεματοποιηθούν τους επόμενους πέντε μήνες - και είναι έξω οι καλοκαιρινοί μήνες με τα πολλά σκουπίδια - καταλαβαίνει ο καθένας τι κατάσταση θα δημιουργηθεί στον Άγιο Νικόλαο. 
Ας μου απαντήσει κάποιος αν δεν φοβάται ότι οι μπάλες μπορεί να παραμείνουν εκεί...στον αιώνα τον άπαντα. 

Κώστας....

8 σχόλια:

  1. Μπράβο στο Δήμαρχο και μάλισταδύο φορες μπράβο που από την αρχή σεβαστηκε τα χρηματα που δαπανήθηκαν για την ολη εγκατάσταση στον Αγιον Νικόλαο.Επιπλέον από αισθητικής πλευράς αλλά και υγιεινής καμμία σχέση με το χάλι που επικρατούσε πριν την δεματοποίηση.Τώρα το αν καταφέρει αυτά που δηλώνει στην ελευθερία ο χρόνος θα το δείξει.Του το εύχομαι για το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου δεν θα διαφωνήσω με την αισθητική και υγιεινή πλευρά του θέματος. Το μετά θα μου πεις πιο θα είναι; Οι μπάλες τι θα απογίνουν; Θα παραμείνουν για πάντα εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω μέσα στον σχεδιασμό για την συνολική λύση του προβλήματος να συμπεριληφθεί και η απομάκρυνση των δεματοποιημένων.Πάντως ανα κρίνω από τις δηλώσεις του Δημάρχου μια αύρα αισιοδοξίας διαφαίνεται στον ορίζοντα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναδημοσιεύω σχολιό μου περι Απορριμάτων που έκανα αναφορικα με τα σκουπίδια διοτι εδώ ταιριάζει καλύτερα..
    Αναφορικά με τους δεματοποιητές ή και τα ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμάτων)σίγουρα δεν είναι σε καμμιά περίπτωση λύση και αυτό μπορεί απλά να το ελεγξεί ο καθένας κοιτάζοντας απλώς τις απαιτήσεις που έχει η μελετη για να γίνουν αυτά σε σχέση πχ με ένα ΧΥΤΑ(που πλέον ξεπεράστηκε και αυτό ως λύση). Μια λύση για τη διαχείριση απορριμάτων είναι η στρωματογραφια που χρησιμοποήται στην Αμερική που τα απορρίματα συμπιέονται ανα στρώματα(απο 3 μέτρα σε 15 εκατοστα) και καλύπτονται πάνω με άμμο και συνεχίζεται αυτό επ αόριστο καθώς το φορτίο των 15 εκατοστων κάθε 1-1,5 χρόνο αποσυντίθεται.Αλλουνού παπα ευαγγέλιο και αυτο όμως..
    Πάντως το θεωρώ αδιανόητο σε μια τέτοια έκταση Δήμου η επιλεγμένη θέση να ναι ο Άγιος Νικόλαος και μάλιστα χωρίς κάν πρώτα να έχει δημιουργηθεί Περιφεριακός Δρόμος να πηγαίνουν τα απορριματοφορα..
    Νόμιζα εξαλλού οτι ήταν προσωρινή η θέση...
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε (7 Ιανουαρίου 2012 9:52 π.μ.)
    έρχεσαι στα λόγια μου. Αυτό που φωνάζω, από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο δεματοποιητής σαν λύση, είναι ότι δεν μπορούσε το σημείο συγκέντρωσης να είναι ο Άγιος Νικόλαος.
    Όσο για τη γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών νομίζω ότι όλα τα προηγμένα κράτη την έχουν βρει, πριν Ελλάδος φυσικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κώστα για δευτερη φορα στο λεω πως υπογράφω ως -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ- για να μην μπαινεις στον κοπο να αναφερεσαι σε ανωνυμους και στην ωρα που γραψαν κατι..
    Η συζήτηση για τα απορρίματα είναι πολύ μεγάλη και προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες (αρκεί να σου αναφέρω πως στην Ν.Ιταλία μέχρι πριν λίγα χρόνια τη συγκομιδή την αναλάμβανε η Καμορα - Μαφία της Ιταλίας- έναντι αδρών αμοιβων και που πηγαιναν? άγνωστο.- πάντως ναι λύσεις έχουν βρεθεί ..
    Αν κοιτάξει κάποιος τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ (περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων) της Περιφερειας-με ενα Googlaρισμα βρισκεις ολο το PDF- Πελοποννησου θα δεί αρκετα σημαντικά στοιχεία που ομως αν κάτσεις και τα διαβάσεις θα δεις πολλές ατέλειες...Απλώς το αναφέρω αν κάποιος θέλει να το ψάξει.
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΗΜΟΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
    και εδώ ετοιμάζεται να αναλάβει τα σκουπίδια - όπως ακούγεται - ο...Μπόμπολας. Δεν κάνω κάποιο συνειρμό με την Ιταλία αλλά...έχω φτάσει στο σημείο να λέω πλέον ας είναι και ο Μπόμπολας αρκεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα για 30-40 χρόνια και να μην έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι λύσεις τύπου δεματοποιητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευελπιστω κι εγω παντως να βρεθει καποια λυση γιατι η κατασταση ειναι απελπισια...Και ελπίζω ακομα να φυγουν οριστικά τα σκουπίδια απο τον Αγιο Νικολαο να μην σκεφτούν καμμια λύση τύπου ΣΜΑ εκεί γιατι καταστραφηκαμε και το λεω εν πληρει γνωση..
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή