Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ολυμπία Οδός Κυβέρνηση και υπουργείο «απλοί θεατές»


Να σταματήσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να παρακολουθούν τις εξελίξεις «ως απλοί θεατές» και να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ταχεία αποπεράτωση των έργων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ζήτησε με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας Μιχ. Χαλκίδης. Αφορμή ήταν οι εξελίξεις που δείχνουν διετή τουλάχιστον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (Ολυμπία Οδός).
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρόκειται για έργο που προγραμματίσθηκε, μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Η έναρξη παραχώρησης έχει ημερομηνία 4/8/2008 και το πέρας των εργασιών προβλεπόταν για το 2012. 
Προσθέτει ότι, όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του παραχωρησιούχου, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής βρίσκεται πλέον στον αέρα και κανείς από το αρμόδιο υπουργείο δεν μπορεί να ανακοινώνει συγκεκριμένες προθεσμίες παράδοσης επιμέρους τμημάτων. Το πρώτο τμήμα που ίσως παραδοθεί το 2013 είναι το τμήμα Αρχαία Κόρινθος- Κιάτο, γεγονός που με βεβαιότητα οδηγεί σε παράδοση του όλου έργου μετά το 2014, ήτοι με διετή τουλάχιστον καθυστέρηση. 
Ο κ. Χαλκίδης επισημαίνει πως μετά από σύσκεψη του υφυπουργού Ι. Μαγκριώτη με φορείς της Αχαΐας, προ μηνός περίπου, είχε παρουσιασθεί ότι «λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον ένα χρόνο διακυβέρνησης το ποσοστό απόδοσης απαλλοτριωμένων χώρων στους κατασκευαστές ήταν 77% στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, 46% στο Πάτρα – Πύργος και 0% στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα», που, όμως, διαψεύδεται από τον παραχωρησιούχο, ο οποίος μιλά για απώλεια εσόδων 100 εκατ. ευρώ. 
Προκαλεί εντύπωση ότι στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν έχουν αποδοθεί καθόλου ελεύθεροι χώροι, ενώ παραμένει ακόμη το πρόβλημα στο τμήμα διέλευσης του αυτοκινητόδρομου αυτού από την περιοχή της Λίμνης Καϊάφα, όπου η Ν.Δ. είχε προτείνει από τις 29 Απριλίου ως άμεση λύση την επιλογή της «μηδενικής λύσης», την επάνοδο δηλαδή της χάραξης στην υφιστάμενη οδό, λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής.
Πρόσθεσε πως έχει κληθεί εγγράφως το αρμόδιο υπουργείο να ξεκινήσει νέα μελέτη σχετικά με το τμήμα των 5 χλμ. της λίμνης Καϊάφα, που θα βρίσκει σύμφωνους τους περιβαλλοντικούς φορείς και την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα θα είναι αποδεκτή από το Συμβούλιο Επικρατείας. 
Τονίζει δε πως «οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ενισχύσει τους φόβους μας ότι σχεδιάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης ακύρωση της κατασκευής του τμήματος Πύργος – Καλό Νερό, για την οποία θα είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου. Το κράτος έχει συνέχεια και εγκεκριμένες μελέτες και έργα θα πρέπει να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται».

"ΘΑΡΡΟΣ" 30/11/2010

Ο Μεσσήνιος Στηβ Γεωργανάς πρόεδρος των Εργατικών στη Νότια Αυστραλία

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/11/2010

Ο Μεσσήνιος Νίκος Κότσιρας αναμένεται να υπουργοποιηθεί στη Βικτώρια Αυστραλίας

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/11/2010

Στο Ναβαρίνο τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στη Δ. Μεσσηνία «ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/11/2010

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ο Μεσσήνιος Αλέκος Τουρκολιάς αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/11/2010

Θερμοκρασίες ρεκόρ χθες στην Τριφυλία

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/11/2010

COSTA NAVARINO Βραβεύτηκε η σουίτα του ξενοδοχείου “The Romanos, a Luxury Collection Resort”


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/11/2010

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ταβέρνα Ελενα στη Φοινικούντα

Η Πύλος σε αιγυπτιακό ντοκιμαντέρ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/11/2010

ΛΙΜΑΝΙ ΚΟΡΩΝΗΣ «Εκπτωτος αν δε βάλει τους ογκόλιθους έως 20 Δεκεμβρίου» ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΑΣ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/11/2010

Απάντηση Γ. Μαγκριώτη «Προσπάθειες για χρηματοδότηση του Παραδείσια - Τσακώνα»


Μεγάλες προσπάθειες για τη χρηματοδότηση του έργου Παραδείσια – Τσακώνα παραδέχεται ότι καταβάλλονται ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, αλλά υπογραμμίζει ότι στόχος είναι να έχει παραδοθεί μέσα στο 2011, ενώ έως τέλος του 2011 ο δρόμος να έχει φτάσει μέχρι την είσοδο της Καλαμάτας.
Αυτά απαντά, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου και Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Καθυστερήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και ίσως το πλέον σύνθετο που κατασκευάζεται στην Ελλάδα. «Σήμερα», σημειώνει, «έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό αντικείμενο του έργου, που αφορά στις μελέτες. Όλα τα προβλήματα είναι πλέον αντιμετωπίσιμα και έχει κατασκευασθεί ένα μεγάλο τμήμα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 67% του συνολικού αντικειμένου». Ο κ. Μαγκριώτης τονίζει ότι έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα τεχνικά έργα (κοιλαδογέφυρα, γέφυρες κ.ά.), η θεμελίωση της γέφυρας Τ4 και βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των βάθρων της. Η προθεσμία ολοκλήρωσης είναι η 28η Οκτωβρίου του 2011. 
Ο υφυπουργός επισημαίνει ακόμη: «Στο έργο αυτό παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην ομαλή ροή χρηματοδότησής του, καθόσον χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, σε μία δύσκολη δημοσιοοικονομικά συγκυρία για τη χώρα μας, και καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, για τη χρηματοδότησή του.
Στόχος είναι να παραδοθεί το έργο στην κυκλοφορία σε δύο φάσεις:
• Στην πρώτη φάση, η οποία υπολογίζεται την άνοιξη του 2011, να δοθεί στην κυκλοφορία όλο το τμήμα του έργου, με εξαίρεση τη γέφυρα Τ4, όπου η κυκλοφορία για 800 μ. περίπου θα γίνεται με παράκαμψη της Τ4, η οποία σημειωτέον είναι δύσκολη και ιδιαίτερης κατασκευής.
• Στη δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται το φθινόπωρο του 2011, να έχει ολοκληρωθεί η γέφυρα Τ4 και εντός του 2011 πλέον να έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, και σε συνδυασμό με το τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα, το οποίο θα δοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του 2011, ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα να δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο της Καλαμάτας».
"ΘΑΡΡΟΣ" 27/11/2010

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗ Αιφνιδιαστικό λουκέτο στο ξενοδοχείο “Φιλοξένια”

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2010

Ηλεκτροδότηση οικισμών του νομού ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2010

Πυροσβεστικοί Σταθμοί θα γίνουν τα κλιμάκια Πύλου και Μάνης


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2010
 Ο πυροσβεστικός σταθμός της Πύλου πρέπει να μεταφερθεί εκτός της πόλεως γιατί εκεί που είναι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι , όταν τα οχήματα πρέπει να κινηθούν μέσα από την πλατεία που ασφυκτιά. Ας το έχει υπόψη της η νέα δημοτική Αρχή.
Κώστας....

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ “Ναρκοπέδιο” για το δρόμο απαλλοτριώσεις και προσφυγές


Καθυστέρηση δύο ετών στην παράδοση της εθνικής οδού Ελευσίνας - Κορίνθου -Πάτρας - Πύργου ανακοίνωσε η κοινοπραξία “Ολυμπία Οδός“. Τα πρώτα τμήματα του δρόμου από την Κόρινθο έως την Πάτρα θα παραδοθούν το 2013, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα παραδοθεί το τμήμα από τον Πύργο έως την Τσακώνα.
Η σύμβαση παραχώρησης, η οποία υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου 2008, προβλέπει ότι το τμήμα Πύργος - Τσακώνα θα παραδοθεί σε 70 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής, δηλαδή τον Ιούνιο του 2014. Αν η παράδοση καθυστερήσει δυο έτη, όπως ανακοίνωσαν οι
υπεύθυνοι της κοινοπραξίας, τότε τα έργα θα ολοκληρωθούν το… 2016. Τα έργα καθυστερούν επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και γι‘ αυτό το υπουργείο Υποδομών ενεργοποίησε τον “ολυμπιακό“ νόμο.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα- Πύργος, οι απαλλοτριώσεις κυμαίνονται μόλις στο 60%, ενώ έπρεπε να έχει παραδοθεί το 100% της γης από το κράτος στον παραχωρησιούχο τον Αύγουστο του 2009. Στο συγκεκριμένο τμήμα εκκρεμούν όμως 18 ομάδες απαλλοτριώσεων, πολλές από τις οποίες είχαν «κολλήσει» στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Το συγκεκριμένο Πρωτοδικείο έχει δώσει έως και 6 διαδοχικές αναβολές στην εκδίκαση απαλλοτριώσεων, τη στιγμή που από το νόμο επιτρέπεται μόλις μία.
Με βάση τον “ολυμπιακό“νόμο η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων γίνεται κατευθείαν από το τοπικό Εφετείο (και όχι από το Πρωτοδικείο), που ορίζει ένα εύλογο τίμημα για τη χρήση του ακινήτου (ένα είδος ενοικίου) το οποίο καταθέτει το Δημόσιο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κάνοντας άμεση επίταξη του ακινήτου. Οι 18 ομάδες θα διανεμηθούν στα Εφετεία Ναυπλίου (για τα τμήματα έως Δερβένι) και Πατρών (για τα υπόλοιπα). Με τη διαδικασία αυτή το Δημόσιο εκτιμά ότι θα παραδώσει όλη τη γη έως τα μέσα του 2011.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Σύμφωνα με την “Ολυμπία Οδό“, η καθυστέρηση αυτή των δύο ετών στην παράδοση της γης δημιουργεί απώλεια εσόδων της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας, Ζιλ Γκοντάρ, είπε ότι δεν έχουν εγερθεί επισήμως αξιώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Ομως ο κ. Γκοντάρ διαχώρισε τη θέση του από εκείνη του υπουργείου Υποδομών καθώς και άλλων εκπροσώπων μεγάλων κοινοπραξιών, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες (που μέχρι στιγμής έχουν διαθέσει περί τα 300 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο) δεν αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη σύμβαση παραχώρησης, λόγω της επίπτωσης της οικονομικής κρίσης στους όρους δανεισμού. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι αν θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δανείσει. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούν ένα σαφές επιχειρησιακό σχέδιο», ανέφερε.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Τα έργα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος -Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη σε πέντε μέτωπα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας “Ολυμπία Οδός“, οι εργασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς (πλην των σηράγγων) και με εντελώς ανορθολογικό τρόπο (με μικρά εργοτάξια ανά κάποια χιλιόμετρα), καθώς δεν έχουν παραδοθεί από το Δημόσιο μεγάλα ενιαία τμήματα γης. Οπως ανέφερε σε δημοσιογράφους κατά την ξενάγησή τους στο έργο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της “Ολυμπίας Οδού“, Γιώργος Συριανός, εκτιμάται ότι τα πρώτα ολοκληρωμένα τμήματα του έργου θα αρχίσουν να παραδίδονται μέσα στο 2013. Το πιθανότερο είναι το πρώτο τμήμα που θα δοθεί πλήρως σε λειτουργία να είναι το Αρχαία Κόρινθος -Κιάτο, στο οποίο η γη έχει παραδοθεί και οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2010

Σε λειτουργία ο προσωρινός κόμβος της Μεγαλόπολης ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΛΕΥΚΤΡΟ - ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2010

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΥΡΙΤΖΗ Το πρώτο διεθνές βραβείο Αρχαιομετρίας - Costa Navarino

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/11/2010

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Τέσσερα περιστατικά στη Μονάδα Εμφραγμάτων

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/11/2010

Για να νοσηλευτείς στη μονάδα εμφραγμάτων πρέπει και να φτάσεις μέχρι εκεί. Για να καταφέρεις να φτάσεις μέχρι εκεί πρέπει να σε πάει κάποιο ασθενοφόρο που θα διαθέτει απινιδωτή και κάποιον γιατρό που θα ξέρει να τον χρησιμοποιεί.
Υπάρχει αυτή η υποδομή; Δυστυχώς όχι.!!!!
Κώστας....

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ Κομπόστ λίπασμα από τα φύκια

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/11/2010

ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ Ξενοδοχείο στη Φοινικούντα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/11/2010

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ 2 ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ Μεθαύριο απολογούνται για τις 400 δόσεις ηρωίνης

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2010

Μαθητικά Συμβούλια σχολείων Μεσσηνίας


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2010

Στην “Ακτωρ ΑΤΕ” τα έργα της ΔΕΗ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2010

Η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Κορώνης του για την έδρα μεσογειακής διατροφής

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2010

Κι άλλοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί στη Μεσσηνία ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ “NATURA” ΤΗΣ ΠΥΛΙΑΣ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2010

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΩΝ “Ασπίδα” του ΠΑΣΟΚ για το Πανεπιστήμιο

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2010

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Λιμενάρχης Πύλου ανέλαβε ο πλωτάρχης Αργύρης Σμυρνής

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/11/2010

Συναντήσεις Καφαντάρη με τους νυν δημάρχους ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/11/2010

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ασφαλτος μέσα στον Ιανουάριο στον κόμβο της Αλλαγής

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/11/2010

ΛΕΥΚΤΡΟ - ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ Γύρω στις 10 Δεκεμβρίου παραδίδεται στην κυκλοφορία

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/11/2010

ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ Ανετο αλλά ακριβό το ταξίδι στην Αθήνα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/11/2010

Εντυπωσιακή γέφυρα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/11/2010

Τουρισμός Παρουσίαση της Μεσσηνίας στη Βιέννη

"ΘΑΡΟΟΣ" 23/11/2010

Νοσοκομείο Σε λειτουργία από χθες η Μονάδα Εμφραγμάτων

"ΘΑΡΡΟΣ" 23/11/2010

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ “Κατ εντ κάβερ” και μεγάλη γέφυρα ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΑΛΑΣ - ΤΣΟΥΚΑΛΕΪΚΩΝ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/11/2010

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Πολιτισμός - περιβάλλον - ποιότητα για την ανάδειξη του δήμου ως προορισμού ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
















Πώς νιώθετε ως ο πρώτος δήμαρχος του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος;
«Αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να ευχαριστήσω τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μου, που αποφάσισαν και έκριναν ότι μπορούν να εμπιστευτούν στο πρόσωπό μου το τόσο δύσκολο έργο διαχείρισης του νέου μας δήμου. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει το συναίσθημα ικανοποίησης, τιμής αλλά και την τεράστια θέληση προσφοράς που νιώθει κανείς όταν χαίρει της αποδοχής των συμπολιτών του, όταν του δίνεται η ευκαιρία να προσφέρει στον τόπο του όσα ελπίζει και οραματίζεται. Δεν πρέπει, λοιπόν, ούτε μέρα να πάει χαμένη. Στη νέα εποχή, με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Έχουμε μεγάλα έργα μπροστά μας και πρέπει από σήμερα κιόλας να πιάσουμε δουλειά για να οργανωθούμε κατάλληλα, ώστε να υπάρχει άμεση βελτίωση στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος».

Η μεγάλη σας νίκη ήταν αυτοδιοικητική, προσωπική ή πολιτική- κομματική;
«Οι συμπολίτες μας, μας έφεραν με μεγάλη διαφορά πρώτο συνδυασμό, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα που ξεπερνά κομματικά καλούπια και στερεότυπες πολιτικές αναλύσεις. Εστειλαν το μήνυμα της νίκης του τόπου μας, το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής. Στήριξαν την προσπάθειά μας με όλη τους τη δύναμη. Οι συμπολίτες μου εμπιστεύτηκαν τα νιάτα και τη δύναμη της ελπίδας και κερδίσαμε όλοι μαζί -και θα το αποδείξει το έργο στη θητεία μας, το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη και την αληθινή ποιότητα ζωής στο δήμο μας. Ασχέτως κομματικών γραμμών, χρισμάτων και δαχτυλιδιών, οι πολίτες αποφάσισαν να επιλέξουν έναν υποψήφιο άξιο, με όρεξη για δουλειά, με τσαγανό να σπάσει αυγά και κατεστημένες πεποιθήσεις για να δοκιμάσει νέα πράγματα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Και αυτή η διαπίστωση μας γεμίζει χαρά, γιατί στο συνδυασμό μας σε μια τέτοια ακριβώς νίκη στοχεύσαμε. Ούτε κομματική ούτε προσωπική. Αλλά ομαδική, βασισμένη στην αναγνώριση των όλων όσα μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, με ειλικρίνεια, εντιμότητα και νέα δυναμική».
Η οργάνωση των υπηρεσιών του νέου δήμου είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Πώς σκέφτεστε να το πετύχετε;
«Θίγετε ένα ζήτημα που μας προβλημάτισε πριν ακόμα καν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά μου. Και για το λόγο αυτό είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που ιεραρχήθηκαν στο πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε στους συμπολίτες μας. Η οργάνωση των υπηρεσιών σε αυτό το δύσκολο, πραγματικά, εγχείρημα του “Καλλικράτη“ θα παίξει σπουδαίο ρόλο. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε άμεσα στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών του νέου δήμου, καθώς και στον επιτυχή συντονισμό τους. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας την εισαγωγή της τεχνολογίας και των σύγχρονων μέσων στις συναλλαγές των πολιτών με τον δήμο, με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτείται για την εξυπηρέτησή τους. Μιλώ για τη διασφάλιση της ισόρροπης και αποτελεσματικής παρουσίας του δήμου σε κάθε οικισμό και δημότη, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την αξιοκρατική διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και την άρτια εκπαίδευσή του, εγγυώνται ότι θα μας αποφέρουν το αποτέλεσμα που επιζητούμε για την πρόοδο και την ανάπτυξή μας».
Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα δώσετε έμφαση για την αναπτυξιακή προοπτική του νέου δήμου;
«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, έχοντας εξετάσει διεξοδικά τα προβλήματα του δήμου μας. Παρουσιάσαμε ήδη από την προεκλογική περίοδο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτάσεων και λύσεων ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας. Κεντρικός μας στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής μας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του δήμου μας ως προορισμού που θα ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο πολιτισμός - περιβάλλον -ποιότητα. Οι μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η μεγάλη πρόκληση όμως θα είναι να πείσουμε τους απαιτητικούς ταξιδιώτες ότι ούτε η οικονομική κρίση ούτε η γεωγραφική απόσταση δε θα πρέπει να τους κρατήσουν μακριά από έναν τόπο που διαθέτει και φυσικές ομορφιές και σημαντικά ιστορικά μνημεία και, κυρίως, φιλόξενους ανθρώπους. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ειδική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό και στην ποιότητα των υπηρεσιών μας. O τουρισμός αποτελεί τη “βαριά βιομηχανία“ μας, το πιο δυνατό χαρτί μας. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σαφές ότι η εξέλιξή του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις αντοχές μας. Εν μέσω διεθνούς ύφεσης, ο βασικός τρόπος για να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου της εποχικότητας στον τουρισμό είναι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, η ανάδειξη του δήμου μας ως προορισμού συνώνυμου με το τρίπτυχο πολιτισμός - περιβάλλον -ποιότητα».
 Ποια είναι τα πρώτα έργα που σχεδιάζετε να προωθήσετε σ’ όλο το δήμο;
«Είναι γεγονός. Η δημιουργία του Δήμου Πύλου - Νέστορος μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα, ένα δήμο με μοναδικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σ‘ αυτή την καινούργια για όλους μας πραγματικότητα καλούμαστε από σήμερα κιόλας να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα που τίθεται με τον “Καλλικράτη”. Να προσφέρουμε σε όλους του δημότες του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος εξίσου καλές υπηρεσίες και να δώσουμε ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Και αυτή θα είναι η προτεραιότητά μας. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί στο νέο δήμο μας. Υπάρχει μόνο πρόοδος και ανάπτυξη. Αποστολή μου είναι ως δήμαρχος Πύλου -Νέστορος να συνθέσω και να αναπτύξω όλη την περιοχή που πραγματικά τόσα κοινά έχει.
Για παράδειγμα, ο τόπος μας έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες, και στο χέρι μας είναι να τα αναδείξουμε αποτελεσματικά. Ο νέος Δήμος Πύλου -Νέστορος είναι ένας τόπος ζωντανός, τόπος ελκυστικός προς τους επισκέπτες, όλο το χρόνο. Αυτή την ανάπτυξη διεκδικούμε και σε αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε όλοι μαζί, Δημοτική αρχή και δημότες ενωμένοι. Στόχος μας είναι να προβάλουμε στους υψηλού επιπέδου τουρίστες της Costa Navarino, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες της περιοχής, τα 3 κάστρα του Δήμου (Πύλου, Μεθώνης και Κορώνης) σαν ενιαίο προορισμό. Να δώσουμε έμφαση στη σήμανση όλων των μνημείων και των παραλιών, ενώ μέσα από το ηλεκτρονικό portal του δήμου που θα κατασκευαστεί, θα δίδεται μεγάλη βαρύτητα στην Ενετική περίοδο της περιοχής μας. Πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά, με σταθερά βήματα, όχι μόνο όσον αφορά στη συντήρηση των σπουδαίων μας μνημείων, αλλά και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας - στην ολοκλήρωση των λιμανιών, στην ανάπτυξη και συντήρηση του οδικού δικτύου, στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, στη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας και φυσικά στη στήριξη της παραγωγής μας. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες για να στηρίξουμε τις παραδόσεις και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη βαριά μας βιομηχανία».
Δε σας προβληματίζουν, η δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας και οι λίγοι πόροι από το ΕΣΠΑ;
«Η δημαρχία πρέπει -προπάντων- να είναι μέριμνα και έννοια για το καλό του τόπου μας. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και η νέα κατανομή αρμοδιοτήτων με τον “Καλλικράτη“ δεν είναι δικαιολογία για αδράνεια, αλλά πρόκληση. Πρόκληση να ηγηθούμε ενός δήμου που δεν θα παρακολουθεί πια τις εξελίξεις, αλλά θα μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτές και να τις κατευθύνει προς όφελος των δημοτών του. Και αυτό θα το πετύχουμε, δημιουργώντας μια κουλτούρα αποτελεσματικής διεκδίκησης πόρων για επενδύσεις και στη συνέχεια μια κουλτούρα χρηστής διαχείρισης των πόρων αυτών με στόχο την άμεση υλοποίηση ακόμα περισσότερων έργων. Ο νέος δήμος μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Απλώς χρειάζεται πρόσωπα ικανά και αφοσιωμένα για να πάει μπροστά. Ανθρώπους που να πιστεύουν στις δυνατότητες του τόπου μας, να τον σέβονται, να τον αγαπούν και να ξέρουν να διεκδικούν».
Οι δρόμοι Ριζόμυλος - Κορώνη, Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Σουληνάρι - Κορυφάσιο είναι σημαντικοί για το δήμο και όλο το νομό. Με δεδομένο ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι μετρημένα, από πού θα διεκδικήσετε χρήματα για τη βελτίωσή τους;
«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, είναι θετικό ότι από πολύ νωρίς διακρίναμε την ανάγκη να επενδύσουμε στη συστηματική παρακολούθηση των χρηματοδοτικών μέσων πέρα από το ΕΣΠΑ, δηλαδή Πράσινο Ταμείο, ΤΕΟ, “Ελλάδα“ και τα νέα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών, χορηγίες, ΣΔΙΤ.
Παράλληλα, χρειάζεται να προετοιμάσουμε το δήμο για την έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων αυτών με την υποβολή, ώριμων μελετητικά, προτάσεων. Το υπάρχον οδικό δίκτυο δεν πρέπει μόνο να συντηρηθεί, αλλά κυρίως να αναπτυχθεί. Χρειάζεται, λοιπόν, άρτιος σχεδιασμός για την κάλυψη των μελλοντικών απαιτήσεων με την εκπόνηση μιας σειράς άμεσα πραγματοποιήσιμων μελετών και, κατά
συνέπεια, διεκδίκηση όλων των διαθέσιμων οικονομικών πόρων».
 Ποια είναι η δέσμευση που αναλαμβάνετε απέναντι στους δημότες του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος;
«Οι συμπολίτες μου έχουν κατανοήσει ότι δεν είναι καιρός για πειράματα και σ’αυτές τις εκλογές επέλεξαν μια άξια δημοτική ομάδα. Αυτοδιοικητικά στελέχη που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις τόσο των δύσκολων καιρών που διανύει η χώρα όσο και του “Καλλικράτη“. Οι εκλογές αυτές ήταν αυτοδιοικητικές και οι πολίτες ψήφισαν για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και γι‘ αυτή την ποιότητα ζωής θα αγωνιστούμε στη θητεία μας να εξασφαλίσουμε σε καθέναν συμπολίτη μας ξεχωριστά. Μετά το πέρας της θητείας μας θέλουμε να κριθούμε ακριβώς από αυτό, από το έργο μας και τη συμβολή μας στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/11/2010


Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΑΛΑΝΤΗΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ: Σχολείο, βιολογικός και λιμάνι Κορώνης τα πιο σημαντικά έργα ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Το νέο Γυμνάσιο - Λύκειο, ο βιολογικός και το λιμάνι είναι τα πιο σημαντικά έργα της δημοτικής περιφέρειας Κορώνης, που θα πρέπει να προτάξει και να υλοποιήσει η πρώτη δημοτική αρχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Αυτό σημειώνει στην “Ε“ ο δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, ο οποίος όπως μας πληροφόρησε, έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις με το νεοκλεγέντα δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη και συνεργάτες του.
Ειδικότερα, ο κ. Σαλαντής μας είπε: «Το νέο Γυμνάσιο -Λύκειο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη - κατασκευή, με ΣΔΙΤ. Οχι μέσω ΟΣΚ. Θα το κάνει ο νέος δήμος. Είναι έργο που μπορεί να δημοπρατηθεί τον πρώτο χρόνο και να έχει τελειώσει μέσα στην πρώτη καλλικρατική θητεία. Σαράντα χρόνια πάλευαν στην Κορώνη για τη μεταφορά του σχολείου και την ανοίξαμε εμείς. 
Προτεραιότητα είναι και ο βιολογικός καθαρισμός. Πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η σύνδεση της περιοχής μας με τον βιολογικό της Μεθώνης. Δεν μπορεί ο νέος δήμος να έχει 4 βιολογικούς στα όριά του. Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Και το έργο θα μπορεί να γίνει πιο εύκολα, αφού θα έχει μόνο δίκτυα. Για το λιμάνι, επιτέλους γίνεται έργο. Επιπλέον έχει εγκριθεί 1,1 εκ. ευρώ για αποκατάσταση και προστασία μέχρι το φάρο. Υπάρχει και έτοιμη μελέτη (μέρος της μελέτης Φράγκου) για επέκταση του μόλου άλλα 100 μέτρα. Η μελέτη αυτή έχει πάει και στο ΚΑΣ. Πρέπει να βρεθούν πόροι για να γίνει το έργο».
Ο κ. Σαλαντής αναφέρθηκε ακόμα στην προστασία του δρόμου εισόδου από την κατολίσθηση, στο κάστρο και στο δρόμο Κορώνη - Βασιλίτσι, στο Μεμί. «Είναι έτοιμη η μελέτη για την είσοδο της Κορώνης, για την αποκατάσταση και την προστασία του δρόμου από την κατολίσθηση. Είχαμε βγάλει την περιοχή προς τη θάλασσα μη οικοδομήσιμη για να γίνει το έργο, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν», είπε ο δήμαρχος. Για τα άλλα έργα ανέφερε: «Εχει γίνει σπουδαία μελέτη σε συνεργασία με τη Νομαρχία για τον παραλιακό δρόμο από το Μεμί μέχρι το “Φουμαριστή“, με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και αναπλάσεις. Θα γίνει το ωραιότερο κομμάτι του δήμου. Θα το είχαμε κάνει, αν δεν υπήρχαν οι προσφυγές στο ΣτΕ. Οσον αφορά το κάστρο, από το νεκροταφείο και περιμετρικά πριν από τη “Λειβαδιά“, έχει γίνει πλήρης αναστήλωση των τειχών. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει μελέτη για τον πλήρη ηλεκτροφωτισμό του μνημείου. Απαιτείται διεκδίκηση χρηματοδότησης για το υπόλοιπο κομμάτι, για να σωθεί το κάστρο από την κατάρρευση».
Τέλος, ο Θ. Σαλαντής μας ενημέρωσε ότι «η νέα δημοτική αρχή ενημερώνεται για τα προβλήματα του δήμου μας, της δημοτικής περιφέρειας Κορώνης και δείχνει διάθεση για λύσεις, για να ολοκληρώσει αυτά που έχουν ξεκινήσει και για νη δημοτική περίοδος, λόγω της δυσκολότερης οικονομικής συγκυρίας της χώρας» και κατέληξε: «Της ευχόμαστε καλή επιτυχία. Θα είμαστε δίπλα της για το καλό του τόπου».
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/11/2010

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η «Costamare»

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" 

  • Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010
  • 04:05

Αεροπορική σύνδεση Καλαμάτα - Τίρανα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online"  
  • Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010
  • 02:41

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Καραμπάτος: «Η Κορώνη έδρα της Μεσογειακής Διατροφής»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς διαφωνείο με τον καθορισμό της Βυτόινας ως κέντρου μεσογειακής διατροφής και αναφέρει:
"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι έγινε δεκτή από την διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco η συμπερίληψη της Μεσογειακής Δίαιτας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από πρόταση που υπέβαλλαν η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο και η Ελλάδα, που εκπροσωπεί στο πρόγραμμα η Κορώνη ως πιλοτικό μοντέλο, χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος, του Δήμου Κορώνης και φορέων της περιοχής μας.

Η αναγνώριση αυτή προσδίδει ιδιαίτερη λάμψη στη Μεσογειακή Διατροφή η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω της ανάδειξης των προϊόντων της Μεσογείου, αλλά και του Μεσογειακού πολιτισμού και τρόπου ζωής γενικότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κορώνη δικαίως επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, διότι συνδυάζει αρμονικά όλες τις προϋποθέσεις μιας αυθεντικής μεσογειακής πόλης και το τρίπτυχο: μεσογειακά προϊόντα/ιστορία - παράδοση/θέση -τοπίο.
Εν μέσω αυτής της σημαντικής διάκρισης, έκπληξη προκαλεί ωστόσο η ανακήρυξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του «Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος» στην ορεινή Βυτίνα (!) ως έδρα της χώρας μας για τη Μεσογειακή Ελληνική Διατροφή, επιλογή για την οποία έχουμε ήδη επισημάνει και τεκμηριώσει τη διαφωνία μας, σε προηγούμενη σχετική μας επιστολή προς την τότε Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Κ. Μπατζελή.
Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι η επιλογή ενός ορεινού θέρετρου, όπως η Βυτίνα, χωρίς μεσογειακό χρώμα και χωρίς γεωργική παραγωγή σχετική με τα κύρια προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αποτελεί «Εθνικό Κέντρο Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής». Είναι μια επιλογή η οποία εμπεριέχει μια σοβαρή αντίφαση που μόνο σύγχυση προκαλεί ως προς την έννοια «μεσογειακή κουλτούρα και μεσογειακός πολιτισμός» με όλες τις συνέπειες που αυτό προϋποθέτει για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Επιπροσθέτως, η Βυτίνα, μη διαθέτοντας την ιδιαιτερότητα των μεσογειακών οικοσυστημάτων, δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που υιοθετήθηκαν από την Unesco για τη Μεσογειακή Δίαιτα και κουλτούρα, υποβαθμίζει την επιλογή της Κορώνης και την αναπτυξιακή προοπτική της ανακήρυξης, αποδυναμώνοντας ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα των καθαρά μεσογειακών ελαιοπαραγωγικών περιοχών, οι οποίες ασφυκτιούν από την παρούσα κονομική κρίση.
Με τη βεβαιότητα ότι θα αναθεωρήσετε αυτή τη άδικη απόφαση ή θα συμβάλλετε στην αναθεώρηση αυτής της άδικης απόφασης και ότι το αίτημά μας αυτό θα είναι η αφορμή για έναν συντονισμό ενεργειών με γνώμονα το συμφέρον των καθαρά μεσογειακών ελαιοπαραγωγικών περιοχών και τα νέα δεδομένα".

 "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 17:49

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

H Βυτίνα ορίστηκε έδρα της μεσογειακής διατροφής

To αγρόκτημα «Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα» στη Βυτίνα ανακηρύχθηκε ως έδρα της χώρας μας για τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης προσθέτοντας ότι η Βυτίνα θα αποτελέσει εφαλτήριο της πολιτικής της χώρας για την προώθηση των τοπικών, ποιοτικών, παραδοσιακών προϊόντων.
Στο προσεχές διάστημα στην Κορώνη θα γίνει συνάντηση γνωριμίας με τους εκπροσώπους των άλλων τριών χωρών - της Ισπανίας της Ιταλίας και του Μαρόκου - οι οποίες μαζί με την Ελλάδα προώθησαν το αίτημα ώστε να ανακηρυχθεί η μεσογειακή διατροφή ως "Αϋλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας".
Οι αντίστοιχες πόλεις από τις άλλες χώρες είναι η Σορία (Ισπανία), το Σιλέντο (Ιταλία) και το Σεφσαουέν (Μαρόκο).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Εθνική Επιτροπή για την Μεσογειακή-Ελληνική Διατροφή, θα σχεδιάσουν τη στρατηγική ώστε η Ελλάδα να καταστεί ταυτόσημη με τη μεσογειακή διατροφή.
Οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οριστική ανακήρυξη της μεσογειακής διατροφής από την Unesco ως "Αϋλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας".
Κατά την 5η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την "Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά" της UNESCO, που έγινε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αξιολογήθηκε το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο και αποφασίστηκε η εγγραφή της στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της "Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας". 
Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση, οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν δηλώσεις.
Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε: «Η απόφαση δικαιώνει την αποδοχή και αναγνώριση της αξίας της μεσογειακής διατροφής από την κοινωνία και τους καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ελληνικής ταυτότητας της μεσογειακής διατροφής αλλά και των τοπικών, παραδοσιακών διατροφών που τη συνδιαμορφώνουν, όπως η ήδη καταξιωμένη κρητική διατροφή. To αγρόκτημα «Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα» στη Βυτίνα, που ανακηρύξαμε ήδη ως έδρα της χώρας μας για τη μεσογειακή ελληνική διατροφή, αποτελεί εφαλτήριο της πολιτικής μας για την προώθηση των τοπικών, ποιοτικών, παραδοσιακών προϊόντων μας, στόχος που απαιτεί σύγκλιση, συλλογικότητα και συνέργειες όλων των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας μας».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος δήλωσε τα εξής: «Η μεσογειακή διατροφή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί από τη χώρα μας από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο με την πεποίθηση ότι οι μεσογειακές κοινωνίες κατά την ιστορική τους διαδρομή διαμόρφωσαν ένα διατροφικό πολιτισμό με κοινά χαρακτηριστικά. Ο πολιτισμός αυτός προκύπτει από τη φύση και την ιδιαιτερότητα των μεσογειακών οικοσυστημάτων, καθώς και από κοινές αξίες και ιστορικές εμπειρίες που αφορούν τόσο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, όσο και τη νοηματοδότηση του συλλογικού βίου. Αυτή η κοινή κληρονομιά αποτελεί την επιτομή των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 02:00

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος εκλέγονται:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνδυασμός Δ. Καφαντάρη
Κορώνη: Βασιλόπουλος Κώστας, Στασινοπούλου-Βεργή Ελένη, Λευτάκη-Αρβανίτη Πελαγία.
Μεθώνη: Καρβέλας Παναγιώτης, Ψαλλίδας Διονύσης.
Νέστορος: Πετρόπουλος Παναγιώτης, Μπαχούμας Γιώργος, Φιλόπουλος Σταύρος, Βοργίας Γιώργος.
Παπαφλέσσα: Βάγγαλης Νίκος, Χρονάς Αγγελος.
Πύλος: Κοντογόνης Περικλής, Χαραμάρας Θεόδωρος, Σαρδέλης Γιάννης.
Χιλιοχώρια: Δαρσακλής Παναγιώτης, Σπυρόπουλος Σωτήρης.

Συνδυασμός Τάσου Τσορώνη
Κορώνη: Γιαλλελής Γιώργος, Μουρδουκούτα Ζαχαρούλα.
Μεθώνη: Νικήτας Κώστας.
Νέστορος: Τσορώνης Αναστάσης, Αγγελόπουλος Φώτης.
Παπαφλέσσα: Γαϊτάνης Δημήτρης.
Πύλος: Λαζογιάννης Γιώργος.
Χιλιοχώρια: Κοτσομύτης Γιάννης.

Συνδυασμός Γ. Χρονόπουλου
Κορώνη: Αθανασάς Νίκος (Σκόμπυ).
Πύλος: Χρονόπουλος Γιώργος.

Συνδυασμός Σ. Αποστολοπούλου
Πύλος: Αποστολοπούλου Σοφία.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΥΛΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Γιαννούτσος Γιώργος, Νερατζόγλου Κώστας, Κόκκορης Κώστας.
Συνδυασμός Τσορώνη: Κανελλοπούλου Μαρία.
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Μπαλαφούτη Ανθή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Γιαννακόπουλος Νίκος, Αναστασοπούλου Γιάννα, Τσάκαλης Παναγιώτης.
Συνδυασμός Τσορώνη: Ζαχαρόπουλος Γιάννης, Χαχής Θωμάς.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Τσώνης Βαγγέλης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΤΣΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Μάραντος Βασίλης του Γιώργου, Μάραντος Βασίλης του Χρήστου.
Συνδυασμός Τσορώνη: Γαϊτάνης Βαγγέλης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑΡΙΩΝ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Χρυσικόπουλος Ανδρέας.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΠΛΑΝΙΟΥ
Συνδυασμός Τσορώνη: Τσόκας Θεόδωρος, Ντόκολας Δημήτρης.
Συνδυασμός Καφαντάρη: Γάλλος Θεόδωρος -Τσόκας Γιάννης (μεταξύ των οποίων θα γίνει κλήρωση).

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΩΝ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Χάικος Γιώργος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΩΝΗΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Παπασαραντόπουλος Γιάννης, Μπαλάσης Νίκος.
Συνδυασμός Τσορώνη: Ζουζούνης Γιάννης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΑΜΕΙΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Μουρδουκούτας Αναστάσης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΑΛΑΝΘΗΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Κυριόπουλος Κώστας, Δεμίρης Κώστας.
Συνδυασμός Τσορώνη: Κατσίβας Νίκος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΟΚΟΠΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Παπαμικρούλης Πέτρος, Μιχαλοπούλου-Κούκου Κωνσταντίνα.
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Μουρδουκούτας Αναστάσης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΟΚΕΛΛΑΡΙΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Κωνσταντόπουλος Νίκος, Ντουνιάς Πέτρος.
Συνδυασμός Τσορώνη: Μιχαλόπουλος Δημήτρης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Τσατάς Ηλίας, Ψυχάρης Φώτης.
Συνδυασμός Τσορώνη: Ψυχάρης Γιώργος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Κοκκινάκης Κώστας.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΧΑΝΑΔΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Γιαννουκάκης Ανδρέας.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΘΩΝΗΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Ρούσσος Γιάννης, Παρασκευόπουλος Θανάσης.
Συνδυασμός Τσορώνη: Βασιλάκη Κατερίνα.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΟΙΝΙΚΗΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Μπάμπαλης Αναστάσης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Ζεϊμπεκάκη Γεωργία, Μαζαράκης Διονύσης.
Συνδυασμός Τσορώνη: Βασιλόπουλος Φώτης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Δεληγιάννης Δημήτρης.
Συνδυασμός Τσορώνη: Ξιάρχος Γιάννης.
Συνδυασμός Αποστολοπούλου: Κωνσταντόπουλος Γιώργος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Γιαννόπουλος Ανδρέας, Ντέρου-Μυλωνά Σβετλάνα.
Συνδυασμός Τσορώνη: Καρβέλας Γιάννης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΑΔΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Αγγελόπουλος Γιάννης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΥΡΣΙΝΟΧΩΡΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Κόσσυφας Γιώργος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ
Συνδυασμός Τσορώνη: Τζωρτζίνης Γιώργος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΩΜΑΝΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Αδαμόπουλος Σωτήρης, Μυλωνάς Λευτέρης, Καναβός Σωτήρης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΛΕΣΣΙΑΔΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Μαθιός Γιάννης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Συνδυασμός Τσορώνη: Αντωνόπουλος Λεωνίδας, Γιάνναρης Κώστας.
Συνδυασμός Καφαντάρη: Αντωνόπουλος Στάθης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Θεοδωρακόπουλος Παναγιώτης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΓΕΛΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Δημητρακόπουλος Βασίλης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Κόντος Γιώργος, Ηλιόπουλος Σταμάτης.
Συνδυασμός Τσορώνη: Βάγγαλης Πέτρος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Παναγόπουλος Χρήστος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Πουλακίδας Βασίλης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Γιαννόπουλος Κώστας.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΚΛΑΙΝΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Παναγόπουλος Δημήτρης, Σπηλιόπουλος Χρήστος.
Συνδυασμός Αποστολοπούλου: Σαΐνης Παναγιώτης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Ζόμπολας Γιώργος, Λίγγρης Παναγιώτης.
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Κομεσσάριου Παναγιώτα.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΝΗΓΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Κουρούσης Γιώργος.
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Θεοδωρόπουλος Φώτης.
Συνδυασμός Τσορώνη: Αρβανίτης Γιώργος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Πουλόπουλος Σταύρος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΟΥΛΙΩΝ
Επειδή το σύνολο των ψήφων είναι το ίδιο για τους συνδυασμούς Δημήτρη Καφαντάρη και Γιώργου Χρονόπουλου, θα γίνει κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού.
Σε περίπτωση που ο επιτυχών συνδυασμός είναι του Δημήτρη Καφαντάρη, την έδρα του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας θα καταλάβει ο Πολυχρονόπουλος Θεόδωρος, ενώ σε περίπτωση που ο επιτυχών συνδυασμός είναι Γιώργου Χρονόπουλου, την έδρα του εκπροσώπου θα καταλάβει ο Πουλόπουλος Θεόδωρος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΔΑΣΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Κουρέτας Παναγιώτης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΥΛΑΣ
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Τριπύλας Παναγιώτης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΜΑΤΑΔΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Καραμπάτσου Αλεξάνδρα.
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Γιανναράς Γιώργος - Παναγιώτης.
Συνδυασμός Αποστολοπούλου: Καραμπάτσος Παύλος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Σταματελόπουλος Γιάννης, Σταματελόπουλος Αντώνης.
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Καλογερόπουλος Ανδρέας.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Πυλιώτης Κώστας, Νικολόπουλος Στέφανος.
Συνδυασμός Τσορώνη: Νικολόπουλος Γιώργος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ
Συνδυασμός Τσορώνη: Μπρέγιαννης Θανάσης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΛΗΝΑΡΙΟΥ
Συνδυασμός Καφαντάρη: Καρλής Νίκος.
Συνδυασμός Τσορώνη: Ξυδιάς Γιώργος.
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Σαμέλης Γιώργος.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ 
Συνδυασμός Καφαντάρη: Λύρας Λάμπρος.
Συνδυασμός Αποστολοπούλου: Καραμπάτσος Γιώργος.
Συνδυασμός Χρονόπουλου: Χουντής Γιάννης.


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/11/2010