Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πύλος: Πνευματικό Κέντρο το σπίτι του Τσικλητήρα

Πράξη έγιναν προχθές στην Πύλο τα όνειρα πολλών ανθρώπων με τα εγκαίνια του πατρικού σπιτιού του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα ως Πνευματικού Κέντρου. Γεγονός που επισημάνθηκε από το δήμαρχο Πύλου Γ. Χρονόπουλο, ο οποίος κατά την ομιλία του μετά την τελετή του αγιασμού των εγκαινίων ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο Θαν. Φιλιππόπουλο για την αγορά του κτηρίου από την Εθνική Τράπεζα, τον αείμνηστο δήμαρχο Δημ. Καρακαϊδό που ξεκίνησε την αναστήλωση του κτηρίου μέχρι το θάνατό του, αλλά και τη σύζυγο του εκλιπόντος, τέως δήμαρχο Πύλου Γιάννα Καρακαϊδού, η οποία συνέχισε την προσπάθεια.
Όπως τόνισε ο κ. Χρονόπουλος, «είναι η ημέρα που το όνειρο έγινε πράξη. Το αρχοντικό του διασημότερου τέκνου της Πύλου στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του σημερινού Δήμου Πύλου και του αυριανού Δήμου Πύλου – Νέστορος. Η τοπική κοινωνία και η νεολαία αποκτά μια πνευματική στέγη, έναν πολυχώρο πολιτισμού, μια κυψέλη γνώσης, έκφρασης, δημιουργίας και καλλιέργειας.
Ο Δήμος μας πλέον, με αυτό τον πνευματικό ιστό, μπορεί να αναλάβει πλέον δράσεις που θα στοχεύουν στην εμπέδωση της Παιδείας και την εξύψωση της ποιότητας ζωής των δημοτών».
Ευχαρίστησε, επίσης, τους άξιους, όπως τους χαρακτήρισε, Πύλιους μηχανικούς, που δούλεψαν αφιλοκερδώς. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Βίνα Τσούτσουρα (αρχιτεκτονική μελέτη), τον Τάκη Παναγιωτόπουλο (στατική μελέτη), τον Πάνο Κρυφό (ηλεκτρολογική μελέτη), τον αρχιτέκτονα Πέτρο Καλογήρου για τη μελέτη διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του κτηρίου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πύλου για την επίβλεψη σε όλα τα στάδια κατασκευής.
Ο δήμαρχος Πύλου ευχαρίστησε και τον ανιψιό του Ολυμπιονίκη, πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ηρακλή Τσικλητήρα για την ευγενή παραχώρηση μεταλλίων, διπλωμάτων και πλήθους δημοσιευμάτων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από την εποχή των νικών του Ολυμπιονίκη.
Σημείωσε δε πως στο κτήριο αυτό χτυπά η καρδιά μιας από τις πιο πολύτιμες βιβλιοθήκες, με βιβλία πολύ μεγάλης πνευματικής αξίας του Θόδωρου Βλαχοδημήτρη, τα οποία παραχώρησε στο Δήμο η σύζυγός του Βάσω.
Για τον Κωστή Τσικλητήρα μίλησαν ο γιατρός και ποιητής Παρασκευάς Σερενές, αλλά και ο ανιψιός του (βλέπε φωτό), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δυναμικό ήταν το «παρών» αντιπροσωπείας από το ρωσικό πλοίο που ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου για τον αυριανό εορτασμό της επετείου της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Το Πνευματικό κέντρο θα στεγάζει έως τις 24 Οκτώβρη την έκθεση κειμηλίων της ιδιωτικής συλλογής του Χρ. Κατσαμπάνη.
Χ.Χ. "ΘΑΡΡΟΣ" 19/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου